Gazete Vatan Logo

HDP’nin tepki kararı: Meclis’te çalışmamak

Tutuklamaları protesto eden HDP TBMM Genel Kurulu ve komisyon çalışmalarına katılmama kararı aldı. HDP Sözcüsü Bilgen, Sine-i Millet’in de mümkün olduğunu söyledi

HDP’nin tepki kararı: Meclis’te çalışmamak

Eş genel başkanları ve milletvekilleri tutuklanan HDP’nin Meclis çalışmalarını durdurma kararı alması tartışma yarattı. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen dün yaptıkları açıklamada şöyle dedi: TBMM Genel Kurulu ve komisyon çalışmalarına katılmayacağız. Mecliste grup çalışmalarını sürdüreceğiz. Milletvekilliği bize verilmiş bir emanettir. Bu emanetin sahibi ne yapılmasını istiyorsa onu yapacağız. Önümüzdeki günlerde ev ev , mahalle mahalle, köy köy, ilçe ilçe, il il dolaşarak halkımızın şikayet ve önerilerini dinleyeceğiz. Bileşenlerimizle, demokrasi, barış ve emek güçleri, STK, sendika ve meslek birlikleri ve inanç gruplarıyla tartışarak önerilerini alacağız. Tüm bu istişareler sonucunda yapılan önerileri değerlendirip sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız. “Sine-i millet olur mu?” sorusuna Bilgen, “Her şey mümkündür. Şu aşamada ne şu olmaz ne de bu olacak diye bir kararımız yok” dedi.

Ara seçim sayısı 28

Bu karar, HDP’lilerin vekillikleri düşebilir mi, ara seçim olabilir mi sorularını akla getirdi. 1 ay içinde 5 bileşime mazeretsiz katılmayanların vekilliklerinin düşürülmesi yetkisi TBMM Genel Kurulu’nda ancak bugüne kadar bu yola hiç başvurulmadı. 28 ismin vekilliği düştüğünde TBMM’nin ara seçim kararı alması gerektiğinden, Genel Kurul’un tutumu bu konuda belirleyici olacak. HDP’nin kararı, TBMM Genel Kurulu ve komisyonların çalışmalarını ise “yeter sayı” olduğu için etkilemeyecek. Ancak Meclis’in tatile girmesi, çalışma kararı alması, gündemde sıra değişikliği yapması için gerekli Danışma Kurulu kararı HDP’nin yokluğunda alınamayacağı için, bu tip her karar ancak Genel Kurul’da oylanarak alınabilecek.

Haberin Devamı

Kimler eşbaşkan olarak atanacak?

HDP Sözcüsü Bilgen, Eş Genel Başkanlık için vekaleten atama olacak mı?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bunların hepsini önümüzdeki günlerde halkımızla tartışacağız. Bu ülkede yasama organının bir işlevi var mı, teknik tatışmaların anlamı var mı, halk karar verecek. Nerede, nereye kadar olacağımızı onlarla karar vereceğiz. Türkiye bir dönüm noktasındadır. Böyle küçük ayrıntılarla tartışma yapmak yerine, bu kararın Türkiye için, dünya için ne ifade ettiğini görmek istiyoruz.

Haberin Devamı

AK Parti: Hiçbir etkisi yok

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli HDP’nin TBMM çalışmalarını durdurma kararıyla ilgili olarak, “Hiçbir olumsuzluk meydana getirmez. Hiçbir etkisi yok” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise, “Meclis çalışır. Biz gideriz, görevimizi yaparız. Zaten çirkinleştirmek adına yapmadık oyun bırakmıyorlar. Sataşmalarla, kavgalarla 4 saat milleti meşgul ediyorlar. Bu Meclis’i durdurmak zaten. Kandil ile kol kola girmenin bir hesabı var herhalde. Çukurları açıp öz yönetim ilan etmenin bir hesabı var herhalde. Bağımsızlık yoluna giden Türkiye’yi bölücülük noktasında atacakları adımın mutlaka bir hesabı var. Şu anda hukuk işliyor. Hukuk gerekeni yapıyor” diye konuştu.

Tuncel tutuklandı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘Terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçlamalarıyla soruşturma başlatılan ve 4 Kasım’da Diyarbakır Adliyesi önünde gözaltına alınan Sebahat Tuncel, emniyetteki işlemlerinin ardından dün öğlen saatlerinde adliyeye getirildi. Savcının mahkemeye sevk ettiği Tuncel, tutuklanarak cezaevine konuldu.

Haberin Devamı