Gazete Vatan Logo

Hayat kadınının isyanı

"Yıllarca genelevden geneleve köle gibi satıldık, artık yeter"

Genelevde yıllarca vesikalı olarak çalışan eski hayat kadını A.T., TBMM önünde seks işçilerinin sorunlarına dikkat çekmek için kendini zincirleyip, eylem yaptı.

Eski vesikalı hayat kadını A.T., ’3 Mart Dünya Seks Köleliği ile Mücadele Günü’ nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dikmen Kapısı önünde kendisini zincire vurarak eylem yaptı. Yaklaşık 10 yıl genelevde hayat kadını olarak çalışan A.T., yıllarca genelevden geneleve köle gibi satıldığını belirterek, "Artık birileri buna dur demeli. Genelev ve genelev haricindeki seks kölesi kadınların ve seks kölesi çocuklarının sorunlarına artık el atmanın zamanı geldi. Seks kölelerinin kilidinin artık çözme zamanı, seks kölelerini özgürleştirme, vesikalarını iptal etme, devletin kadınları geneleve kapattırılmasına, kadınların satılmasına, satılan kadınların vizitelerinden vergi alınarak genelev kadınlarının sömürülmesinde insanlık suçu işlenmesine son verilmeli. Buradan TBMM’ye sesleniyorum, genelev kadınlarından ve diğer sokaklarda otellerde cinsel köle olarak kullanılan kadınlardan, devletin uluslararası kadın hakları anlaşmaları ve anayasada belirtilen görevini yapmaması dolayısı ile tüm hayat kadını denen hayatı çalınan hayatsız kadınlardan özür dilenmesi ve tazminat ödemesini sağlanmalı, maaşa bağlanmalı" dedi.

A.T., genelevde çalışan hayat kadınlarının sorunlarının çözülmesi için de TBMM Başkanına, başbakana ve siyası parti liderlerine genelev davetiyesi bıraktı. Meclis önünde kendini zincirleyen ve boynunda doladığı zinciri kilitleyen A.T.’nin kilidinin çözülmesi isen sorun oldu. Çevrede güvenlik önlemleri alan polis ekipleri zinciri çözmeye yanaşmayınca yolda geçen bir kadın, Tükrükçü’nün boynundaki zincirleri çözdü. Eylemin ardından T., boynunda zincirle meclis önünde ayrıldı.

DÜNYADA 30 MİLYON SEKS KÖLESİ

A.T.’nin eylemine destek veren ŞEFKAT-DER Genel Başkanı Hayrettin Bulan ise yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler, uluslararası sivil toplum örgütleri ve uzmanların araştırmalarına göre, dünyada 30 milyon civarında seks kölesi olduğunu belirtti. Bulan, "Bu seks kölelerinin yarısından fazlası çocuk yaşta, yani 18 yaşından küçük. Dünyada her yıl 4 milyon yeni kurban seks kölesi yapılmakta. Dünyada seks köleliği için her yıl 500 bin kadın ve 2 milyon çocuk kaçırılmakta, ya da kaybolmakta. Dünyada seks köleliği ticaretinden doğan rant 100 milyar dolar civarında ve dünyada seks köleleriyle birlikte olan erkek sayısı bir milyarı geçmektedir" diye konuştu.

TÜRKİYE’DE 60 İLDE RESMİ GENELEV VAR

Türkiye’de ise 60 ilde resmi genelev bulunduğuna dikkat çeken Bulan, "Resmi olarak genelevlerde çalıştırılan seks kölesi, cinsel kurban vesikalı genel kadınların sayısı 3 bin, genelevler haricindeki vesikalı kadın sayısı ise 15 bindir. Gayri resmi genelevlerde, randevu evlerinde, otellerde, çeşitli mekanlarda, sokaklarda çalıştırılan seks kölesi kadınlarının sayısının ise 100 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’deki seks kölelerinin 50 bini çocuk. Türkiye’de seks köleleriyle birlikte olan erkek sayısı 1 milyonu geçmektedir. Türkiye’deki seks köleliği ticaretinde dönen rant 5 milyar doları bulmaktadır" diye konuştu.

Haberin Devamı