Gazete Vatan Logo

Gurur madalyası

İlk kez bir Türk bilim insanı Nobel ödülü kazandı. “Beni Cumhuriyet ve Atatürk yetiştirdi” diyen Prof. Dr. Aziz Sancar Kimya Nobel’ini İsveç Kralı’ndan alırken Türkiye’yi gururlandırdı

Gurur madalyası

İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törende Türk bilim insanı Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü İsveç Kralı 16’ncı Gustav takdim etti. Bu yılın Nobel Ödülü sahipleri, Stockholm Konser Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Kimya dalında İsveçli Tomas Lindalh, Amerikan Paul Modrich ile Nobel Ödülü’nü paylaşan Prof. Aziz Sancar da ödülünü İsveç Kralı Carl Gustav’ın elinden aldı. Nobel Diploması, altın madalya ve 850 bin euro para ödülü kazanan Sancar DNA onarım mekanizması konusundaki çalısması nedeniyle Nobel’e layık görülmüştü. Ödül töreninin ardından davetliler Kral Gustav’ın ev sahipliğini yaptığı Nobel Yemeği’ne katılmak üzere Stockholm Şehir Evi’ne geçtiler. Stockholm’deki töreni Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök de izledi.

Parayı bağışlayacak...

Aziz Sancar basına yaptığı açıklamada, “Mardin adına sevindim. Memleketim için hayırlı olsun. İnşallah bundan sonra daha büyük övgüler kazanırlar. Türkiye’de bilime çok büyük katkıda bulunurlar” ifadelerini kullandı. Sancar, alacağı para ödülünü Kuzey Carolina’da kurduğu Türk evi için kullanacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Bir proje için 35 yıl

Aziz Sancar, 1946’da Mardin’in Savur ilçesinde sekiz çocuklu bir ailede dünyaya geldi. Doktorasını 1977’de Dallas’taki Teksas Üniversitesi’nde tamamladı. Sancar, Nobel Kimya Ödülü getiren 35 yıllık çalışması hakkında, “Bu çalışmayla kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız” demişti.