Gazete Vatan Logo

Küsuf namazı nasıl kılınır, ne okunur? Güneş tutulması namazı kaç rekattır, ne zaman? Güneş tutulmasında ne yapılır? Tutulma zamanı kılınan Küsuf namazı

Küsuf güneş tutulması namazı nasıl kılınır, ne zaman ve kaç rekattır? 25 Ekim Güneş tutulması nedeniyle Küsuf namazı kılınışı detayları sorgulanıyor. Türkiye'den de gözlemlenecek güneş tutulmasında namaz kılmak, dua etmek isteyen vatandaşlar Küsuf namazı için detayları araştırıyor. Peki, Güneş tutulması namazı nasıl kılınır, Küsuf namazı nedir? İşte Küsuf namazı kılınışı, zamanı ve rekatı…

Küsuf namazı nasıl kılınır, ne okunur? Güneş tutulması namazı kaç rekattır, ne zaman? Güneş tutulmasında ne yapılır? Tutulma zamanı kılınan Küsuf namazı

Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. Güneş tutulmasında kılınacak Küsuf namazı bu nedenle yoğun bir şekilde araştırılıyor. Sözlükte “örtmek; kararmak” anlamlarına gelen küsûf, güneş için kullanıldığında ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını engellemesi yani güneş tutulması olayını ifade eder. Peki, Güneş tutulması namazı nasıl kılınır? Küsuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır, kaç rekattır? Güneş tutulması zamanı kılınan Küsuf namazı…

KÜSUF NAMAZI NEDİR?

Küsuf namazı, Güneş tutulmasında kılınmaktadır. Husuf namazı ise Ay tutulması olduğu zaman kılınması gereken bir namaz türüdür. Küsuf, sözlükte karşılığı örtmek, kararmak anlamına gelmektedir. Hadis kaynaklarında, aralarında bazı rivayet farklılıkları bulunmakla birlikte güneş tutulduğu zaman Hz. Peygamber'in Küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur. Bu hadislerde Resûl-i Ekrem'in bu namaz sırasında kıraati uzun tuttuğu, namazı tamamlayınca güneş ışığının tekrar ortaya çıkmasından sonra cemaate hitap ederek, "Ay ve Güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdendir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmaz. Ay veya Güneş tutulmasını gördüğünüz zaman açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin" dediği, bazı rivayetlerde ise Allah resulünün bu iki hadiseye şahit olunduğunda tekbir getirilmesi, sadaka verilmesi ve köle âzat edilmesini istediği ifade edilir (Buhârî, "Küsûf", 1, 2, 6, 9, 15, 17, 19; "Bed?ü'l-?al?", 4; "?It?", 3; Müslim, "Küsûf", 1-4, 10, 29; Nesâî, "Küsûf", 10).

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASI NAMAZI KÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Küsûf namazı ezan ve kamet okunmaksızın cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ancak fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle kılınması daha faziletlidir.

Seferî durumundaki kimseler tarafından da kılınabilen bu namazın vakti güneş tutulmasının başlamasından sona ermesine kadar süren zaman dilimidir.

Hanefîler'e, Hanbelîler'e ve İmam Mâlik'ten gelen bir rivayete göre namaz kılmanın mekruh olduğu vakitlerden birine tesadüf etmesi halinde küsûf namazı kılınmaz. Bu durumda namaz yerine tesbih, tehlîl ve istiğfar ile meşgul olunur. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'den gelen bir rivayete göre ise bu namaz her zaman kılınabilir. İmam Mâlik'ten gelen bir diğer görüşe göre küsûf namazının zeval vaktinden sonra kılınması câiz değildir. Vaktinde kılınamayan küsûf namazı kazâ edilmez.

Haberin Devamı

KÜSUF NAMAZI KILINIŞI

  1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Küsûf Namazı namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir."Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Sübhaneke'yi okunur. Euzü-besmele çekilir. Fatiha Suresini okunur.Kur'an'dan bir sure okunur. Rüku'ya gidilir. Secde'ye gidilir. Doğrularak, tekrar Secde'ye gidilir.

  1. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama durulur. Besmele çekilir.Fatiha Suresini okunur. Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir. Secde'ye gidilir. Doğrularak, tekrar Secde'ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.

Haberin Devamı