Gazete Vatan Logo

‘Günde 100 kez ölüyoruz’

Edirne’den Yunanistan’a yürüyen Suriyeli göçmenlerden 3 çocuk annesi Visam’ın isyanı durumu özetliyor: İnsan bir kez ölür, biz günde 100 kere ölüyoruz.

‘Günde 100 kez ölüyoruz’

Ya denizde boğulacağız ya bu yoldan geçeceğiz

“Ya denizde boğulacağız, ya bu yoldan geçeceğiz. Bu yolları açın bize. Çocuklar boğulmasın diyorsunuz. O zaman açın bu yolları.” Eşini savaşta kaybetmiş, üç çocuklu Visam, Edirne’ye girişte durduruldukları otobanın kıyısında bunu söylüyor. Çoğunluğu Suriyeli olan göçmenlerin varmak istediği son durak ne Edirne ne Yunanistan. Onlar Avrupa’nın içlerine gitmek istiyor. İstanbul’dan sabah erken saatlerde yola çıkan göçmenler Edirne’ye girişlerine izin verilmediği için kentin girişinde durdurulmuş, buradan kara yoluyla Yunanistan’a gitmeleri engellenmişti. Bir kısmı bu yolculuk için Suriye-Türkiye sınırını yeni geçip gelmiş. Bazısı bir süredir İstanbul’da yaşıyor.

‘Bıktık, biz insanız’

Visam üç çocuğuyla bir seneden fazla İstanbul’da, Sultançiftliği’nde oturmuş. Bir tekstil atölyesinde 700 liraya çalışmış. 500 lira kira veriyor. Ev, bodrum katı. “Hep rutubet” diyor. Neden Türkiye’den ayrılmak istediği sorulunca şöyle diyor: “Burada okul yok. Hastaneler bir süre çok iyi baktı. Ama artık bakmıyorlar. İnsan bir kez ölür, biz günde 100 kere ölüyoruz. Bıktık. Çocuklarım Türklerin çocuklarını görüyor, ‘anne bak okula gidiyorlar’, Bisiklete biniyorlar’ diye gösteriyorlar. Bizi çok sevmiyor Türklerin bir kısmı. ‘Başımıza bela geldiniz’ diyorlar. Biz insanız. Bak bu insanlar tek istekleri var Avrupa’ya geçmek. İnşallah açarlar. Başka yolumuz yok. Böyle yaşanmıyor, her gün ölüyoruz. Halep’te öldük. Burada da ölüyoruz.”

Haberin Devamı

Her hikaye gözyaşı

İstanbul Otogarı’nda bekleyen Suriyelilerin de hikayeleri yürek burktu. Suriyeli Abidin Kamber, şunları anlattı: “Önce Bodrum’dan Yunanistan’a gitmeye çalıştık. Beş saat denizin ortasında mahsur kaldık. Kaçakçılara 4 bin 200 dolarımızı kaptırdık. Almanya’ya gidemezsek, Suriye’ye döneceğiz.” Leyla Hanan ise şunları söyledi: “Tek çaremiz Almanya’ya gitmek. Eşim sınırdan geçti ama ben ve 8 çocuğum burada kaldık. Kucağımda 25 günlük bebeğim ve 7 çocuğumla 3 gündür burada bekliyoruz.”

‘Üç gün süre’

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin perşembeden beri 8 bine yakın mültecinin kente geldiğini belirterek şöyle dedi: “7 bin kadarını ikna ederek geri gönderdik. 2 bin kişilik grup gitmemek için ısrar ediyor. Yunanistan ve Bulgaristan sınırına da yaklaştırılmayacaklardır. Mültecilere 15 kilometrelik sınır hattı yasak bölgedir. En fazla kalacakları 3 gün, yarından sonra burayı terk etmek zorundadır. Urfa’daki, Mardin’deki, Maraş’taki kamplara geri gönderilecek.”

Haberin Devamı

‘İhtiyaçlarını karşılayın’

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Resmi Konut’ta Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Başbakanlık Mültecilerden Sorumlu Başmüşaviri Murtaza Yetiş, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mükerrem Ünlüer, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ve Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu’nun katıldığı, bir toplantı yaptı. Davutoğlu, yollarda, farklı yerlerde beklemekte olan Suriye ve Iraklıların ihtiyaçlarının karşılanması ve kamu düzeninin temini için talimat verdi.

‘Lütfen izin verin’

İSTANBUL Valiliği, 1200 Suriyeli göçmenin Kapıkule Sınır Kapısına gitmek üzere İstanbul Otagarı’na geldiğini söyledi. Göçmenlerin bir kısmı geri dönerken, yaklaşık 500 kişi slogan ve dövizlerle geçişlerine izin verilmesini istedi. Göçmenler kamplara geri dönme tekliflerini kabul etmeyeceklerini belirterek. İngilizce ve Arapça olarak ‘Yeni hayat için lütfen geçişimize izin verin’ dedi.

Haberin Devamı