Gazete Vatan Logo

Görkemli Cumhuriyet kutlaması!

Kutlamaya bir milyon kişinin katılmasını bekliyor

Sivil toplum kuruluşları tarafından Birinci Meclis önünde yapılması düşünülen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının Ankara Valiliği tarafından yasaklanmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Kutlama krizinin yaşandığı yerlerden biri de 1994 yılından bu yana ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’nün kesintisiz yapıldığı Kadıköy oldu. Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy’de gerçekleştirilecek Cumhuriyet Yürüyüşü’ne bu yıl, 1 milyon kişinin katılmasını beklediklerini söyledi.

“Bayrak gerilimi yaşandı”

Kadıköy Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki bayrak asma gerginliği giderilmiş durumda. Kadıköy Belediyesi’nin Bağdat Caddesi’ne bayrak ve Atatürk posteri asma çalışmaları, İBB görevlileri tarafından engellenmesiyle başlayan gerilim, sosyal medya üzerinden yoğun tepkiye yol açınca tatlıya bağlanmıştı. Belediye Başkanı Selami Öztürk bu yıl ki Cumhuriyet Yürüyüşü’ne rekor katılım beklediklerini açıkladı:

“Cumhuriyet yürüyüşü bizzat Kadıköy Belediyesi tarafından organize edilen bir etkinlik değil. Biz sadece alt hazırlığını gerçekleştiriyoruz. Halkın organize ettiği, bireylerin katıldığı bir yürüyüş. Pazartesi saat 19.00’da Suadiye’den Caddebostan’a yürüyeceğiz. Ardından Caddebostan sahilde Zülfü Livaneli konseri olacak. Kılıçdaroğlu’da yürüyüşe katılacak. Livaneli konserinden sonra denizden hava fişek gösterisi olacak. Bu yıl sosyal medya üzerinden başlayan tartışmalar, Cumhuriyet çoşkusunu katlayacaktır. Yasaklar katılımı daha çok arttırır. Caddede adım atacak yer kalmayacak. Geçen yıl ki Cumhuriyet yürüyüşüne 750 bin kişi katıldı. Bu yıl ki rakamın 1 milyonu geçmesini bekliyoruz. Kalabalık nedeniyle yürümekte zorlanacağız.”

“Çelenk krizi yaşanabilir”

İstanbul’da yansıyan bir yasaklama problemi olacağını sanmadığını söyleyen Öztürk, bir uyarı da yaptı: “Ancak çelenk koyma törenlerinde sıkıntı yaşanabilir. Yönetmelik gereği sivil toplum kuruluşu veya vatandaşa çelenk koydurmayacaklar. İyi de Atası’nın heykeline çiçek getirene hangi hukuki gerekçeyle mani olacaklar. Kaymakla birlikte Kadıköy meydanında anıta çelenk koyacağız. Bıraksınlar isteyen çelenk koysun isteyen çiçek kime ne zararı var.”

Haberin Devamı