Gazete Vatan Logo

Gökyüzü İle ilgili sözler... Mavi gökyüzü ile ilgili kısa ve anlamlı sözler

Gök ve yüz kelimelerinin birleşmesiyle oluşan gökyüzü, dil devriminden sonra kullanılmaya başlanmıştır. Feza, asuman, felek ve sema sözcükleri gökyüzü ile eş anlamlıdır.

Gökyüzü İle ilgili sözler... Mavi gökyüzü ile ilgili kısa ve anlamlı sözler

Güneş, her gün, herkes için doğar. Onun ısısından ve ışığından herkes için faydalanır. Bu nedenle yeryüzünde eşitsizlik had safhada olsaydı gökyüzü herkesindir. 

Mavi Gökyüzü ile İlgili Kısa ve Anlamlı Sözler

1- Gökyüzü herkesindir. 

Anlamı - Yeryüzündeki şeyler insanların arasında eşit olarak dağıtılmamıştır. Bazıları çok zenginken bazıları yoksulluk sınırının altında yaşar. Buna karşın, gökyüzü herkes için aynı genişliktedir. Geceleri, yıldızlar ve ay herkesin yolunu aydınlatır. Güneş, her gün, herkes için doğar. Onun ısısından ve ışığından herkes için faydalanır. Bu nedenle yeryüzünde eşitsizlik had safhada olsaydı gökyüzü herkesindir. 

2- Gökyüzü gibi bir şey bu çocuk, hiç bir yere gitmiyor

İkinci Yeni akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Edip Cansever yazılan bu diziler Sonrası Kalır kitabının ikinci cildinde yayımlanmıştır. Biz nereye gidersek gidelim, ayaklarımızın altında toprak, başımızın üstünde de gökyüzü vardır. Şair burada çocukluğu gökyüzüne benzetilmiştir. Çünkü, insan ne kadar yaşlanırsak yaşlanalım, çocukluğumuzun güzel anılarını her zaman hatırlatırız. 

Haberin Devamı

Bu nedenle çocukluk ne kadar geride kalırsa kalsın, en azından zihnimizde her zaman canlı kalmaktadır. 

3- Gökyüzü, yeryüzünde kaybedenlerin son sığınağıdır.

Gökyüzü ile yeryüzü hem şiirlerde hem de atasözlerinde tezat sanatı yapmak için sık sık kullanılmıştır. Bu sözde de yeryüzünde şansı yaver gitmeyenlerin son sığınağı olarak gökyüzü gösterilmiştir. 

Bu sözde gökyüzü, gelecek anlamında da kullanılmıştır. Bugün, kaybeden kişi yarından umudunu kesmemelidir. 

4- Gökyüzü, hiçbir cüzdana sığmaz. 

Bu söz Fars müzisyen Farid Farjad'a aittir. Gökyüzü, maddi hiçbir değerle ölçülemez. O tıpkı duygular ve düşünceler gibi manevidir. Gökyüzü aynı zamanda sonsuzluğu simgeler bu nedenle parayla karşılaşması mümkün değildir. Canı sıkılan, ruhu bunalan, kendisini kötü hisseden insanlar, başlarını gökyüzüne çevirip derin bir nefes alabilirler.

5- Birçoğumuz çamura batmış durumdayız ama bazılarımız gökyüzüne bakıyor.

İngiliz tiyatro yazarı ve romancı Oscar Wilde'a ait olan bu sözde, bazı insanların diğerlerinden farklı olarak umutlarını hiçbir zaman yitirmedikleri, ne kadar zor durumda olsalar da hayata dört elle sarıldıkları anlatılmaktadır. Bu söz Oscar Wilde'in Dorian Gary'in Portresi kitabında geçmektedir. 

Haberin Devamı