Gazete Vatan Logo

Fitre nedir? Kimlere, ne zaman fitre verilir? Oruç tutamayan ne kadar para (fitre) verecek 2020?

Ramazan ayına sayılı günler kala corona virüs nedeniyle oruç ile ilgili internette ‘Oruç bağışıklığı etkiler mi? Oruç bağışıklığı güçlendirir mi?’ soruları gündemdeydi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hem oruç ve bağışıklık hem de 2020 fitre miktarı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2020 Fitre miktarı ne kadar oldu? Ramazanda camiler açık mı, teravih namazı kılınacak mı? İşte Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın konu ile ilgili açıklamaları…

Fitre nedir? Kimlere, ne zaman fitre verilir? Oruç tutamayan ne kadar para (fitre) verecek 2020?

Ramazana çok az bir zaman kala Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş oruç ile ilgili açıklamalarda bulundu. Corona virüs nedeniyle bağışıklığın güçlendirilmesi uyarıları yapılırken internette de ramazanın yaklaşmasıyla birlikte orucun bağışıklığı etkileyip etkilemeyeceği tartışılıyordu. Diyanet İşleri Başkanı konuya açıklık getirdi. Peki, Oruç bağışıklığı güçlendirir mi? Oruç bağışıklığı etkiler mi? 2020 Fitre miktarı ne kadar oldu? Ramazanda camiler açık mı? Teravih namazı kılınacak mı? İşte Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın oruç, fitre, teravih ve Ramazan ayı ile ilgili açıklamaları…

FİTRE NEDİR?

Türkçede fitre şeklinde söylenen fıtır sadakası temel ihtiyaçların dışında yeterli miktarda mala sahip olan her müslümanın ramazanda vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre kişi başına verilir.

FİTRE NE ZAMAN, KİMLERE VERİLİR?

Ramazan Bayramı'nın ilk gününden verilmesi uygun olana fitre sadakası bayramdan 2 ya da 3 gün önce de verilebilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir.

Haberin Devamı

Hanefilere göre aşağıda yer alanlara fitre verilmez:

-Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara

-Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara

-Eşine

-Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye

-Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa

ORUÇ BAĞIŞIKLIĞI ETKİLER Mİ? ORUÇ BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Ramazan ile ilgili açıklamasında, "Özellikle sağlık nimetinin önem ve anlam kazandığı bugünlerde, oruç ibadetinin bağışıklık sistemimizi koruyup güçlendirdiği bilimsel gerçeğinin de idrakinde olarak sağlığımız için tehdit oluşturan, başta sigara olmak üzere bütün zararlı alışkanlıkları terk edip yüce Allah’ın bize ikram ettiği bu emanete sahip çıkalım." ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın açıklamalarından satır başları;

"Bugün bir yanda salgın hastalık, korku, endişe, diğer yanda savaş, açlık, şiddet ve vahşetin kıskacında inleyen insanlık, Allah'ın varlık ve tabiat için koyduğu ölçülerin bozulmasındaki sorumluluğunu muhasebe etmek zorundadır."

Haberin Devamı

"Ramazandan önce tüm mensuplarımızı, din görevlisi hocalarımızı ve milletimizi kan bağışında bulunmaya davet ediyorum"

"Ramazan'da televizyon, radyo kanallarında ya da sosyal medyada program yapan, konuşan herkesten, toplumumuza doğru bilgi aktarma konusunda sorumluluk bilinciyle hareket etmelerini, kaynağı belli olmayan, hayatımıza değer katmayan anlamsız bilgi ve konuları ekrana ve gündeme getirmemelerini; güzel, yapıcı ve birleştirici bir üslup kullanmalarını ve tartışma meydana getirecek, polemik üretecek popülist tavırlardan uzak kalmalarını özellikle istirham ediyorum."

"İftar sofraları kurmak yerine, gıda paketleri, alışveriş kartları, bayramlık kıyafet dağıtarak ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmayacağız."

"35 ülkede ramazan ayının sonuna kadar 38 bin 450 gıda, 46 bin iftar paketi dağıtımı ve 10 bin 800 yetime bayramlık kıyafet dağıtacağız."

Haberin Devamı

"Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl Ramazan ayında yurt içinde ve yurt dışında toplam 12 milyon liraya yakın bir yardım yapmış olacaktır."

2020 YILI FİTRE MİKTARI NE KADAR OLDU?

"Faturalı ve faturasız tüm hatlardan 5601'e SMS ile fitre bağışında bulunulabilecek. Bir SMS ücreti, bir fitre bedeli olan 27 TL'dir."

RAMAZANDA CAMİLER AÇIK MI? TERAVİH NAMAZI KILINACAK MI?

"Herkes evinde ailesiyle teravih namazlarını kılabilir, çünkü teravih namazı ferdi olarak da kılınabilen bir namazdır"