Gazete Vatan Logo

Farzı Kifaye nedir? Farzı kifaye olan namazlar ve ibadet örnekleri

Arapça kökenli olan kifayet, yeterli olma ve kafi gelme demektir. Farz-ı kifaye ise kafi bulunan ve yeterli olan yükümlülüklerdir. İslam fıkhına göre farzlardan birinin inkar edilmesi küfür niteliği taşır. Farz-ı kifaye nedir? Farzı kifaye olan namazlar ve ibadetler

Farzı Kifaye nedir? Farzı kifaye olan namazlar ve ibadet örnekleri

Aklı baliğ olan her Müslümanın yükümlü olduğu ibadetlere farzdır.  Müslümanlardan lüzumu kadar kimse tarafından yapılınca, diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu farzlardır. Farzı Kifaye nedir? Farzı kifaye olan namazlar ve ibadetler…

Farz-ı Kifaye Nedir?

Farz-ı kifaye; kafi bulunan ve yeterli olan yükümlülüklerdir. Fıkıh terimi olan farz-ı kifaye, Müslümanların sadece bir kısmının yerine getirdiği takdirde diğer Müslümanların yükümlülükten kurtulduğu ibadetler için kullanılır.

Farz Allah’ın kesin emirlerine verilen isimdir. Allah’ın kesin emirleri Farz-ı ayn ve farz-ı kifaye olmak üzere 2 farklı şekilde değerlendirilir. Farz-ı ayn kişinin yükümlü olduğu Allah’ın emirleridir.  Farz-ı Kifaye ise Müslümanlardan bir kısmının kifaye olan emirleri yerine getirmesiyle diğer Müslümanların sorumluluktan kurtulduğu emirlerdir. Cenaze namazını birkaç Müslüman kıldırdığı zaman diğer bütün Müslümanlar sorumluluktan kurtulur.

Farz-ı Kifaye Olan Namazlar ve İbadetler

Cuma namazı dışında, cemaatle birlikte kılınan namazlar, farz-ı kifayedir. Merhum defnedilmeden önce cemaat tarafından kılınan cenaze namazı, cemaatle ile birlikte kılınan bayram namazları farz-ı kifaye olan namazlardandır.

Haberin Devamı

Farz-ı kifaye olan diğer ibadetler:

1- Kuran-ı Kerim'i hıfzetmek ve ezbere okumak.

2- Hapşuran kişiye yerhamükellah denmesi ve hapşuran kişinin de elhamdülillah diyerek Allah'a şükretmesi

3- Hadis kitapları okumak ve hadis ilmini öğrenmek

4- Ölüyü İslam'a uygun bir şekilde yıkayıp kefenlemek

5- Kelam ve fıkıh gibi ilimleri öğrenmek. Bu ilimlerin daha fazla kişi tarafından bilinmesini sağlamak için Müslümanlara eğitim vermek.

6- İslam dinine dair araştırmalar yapmak ve kitaplar okumak

7- Selam alıp vermek

8- İslam dinini ve Hz. Muhammed'i insanlara anlatmak