Gazete Vatan Logo

F-35’leri vermeyelim

ABD’den bir skandal karar daha… Türkiye’ye F-35 satışının geçici durdurulmasını da içeren yasa tasarısı Senato’dan geçti

F-35’leri vermeyelim

ABD Senatosu, 716 milyar dolarlık 2019 savunma harcamaları yasa tasarısını 10’a karşı 87 oyla onayladı. Tasarı, Temsilciler Meclisi’nden de geçmişti. Tasarıda, Türkiye’ye F-35 yeni nesil savaş uçağı teslimatının geçici olarak durdurulması da yer alıyor. Tasarının yasalaşması için ABD Kongresi’nin her iki kanadında da onaylanan tasarının Başkan Donald Trump tarafından da imzalanması gerekiyor.

Tasarının Türkiye’yle ilgili bölümde Pentagon’dan tasarının yasalaşmasından sonra 90 gün içerisinde Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik bir rapor hazırlaması, rapor Kongreye sunuluncaya kadar da F-35’lerin Türkiye’ye teslimatının durdurulması isteniyor. Bu raporda, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor.

Türkiye’ye 2 F-35 teslim edildi

21 Haziran’da F-35 uçaklarının geliştiricisi Lockheed Martin’in Teksas eyaletindeki tesislerinde Türkiye’ye F-35’lerin teslimi için bir resmi tören düzenlenmiş ancak uçaklar Kongre’de devam eden süreç nedeniyle Türkiye’ye gönderilmemişti.

Haberin Devamı