Gazete Vatan Logo

Excel'de En Çok Kullanılan Formüller Nelerdir?

Excel formülleri insanların tablolar üzerinde daha rahat bir şekilde çalışmasına olanak sağlamaktadır. Detaylı bir şekilde Excel kullanmak isteyenler için Excel formülleri mutlaka bilmesi gereken önemli detaylar arasında yer almaktadır. Excel formülleri kolay hesaplama yapabilme olanağı sunduğu gibi tabloları daha iyi anlamaya da yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı Excel kullanmayı düşünen kişiler en azından Excel’de en sık kullanılan formüller hakkında bilgi sahibi olmalıdır. 

Excel'de En Çok Kullanılan Formüller Nelerdir?

Excel Formülleri 

 Excel formülleri pek çok bakımdan önem taşımaktadır. Özellikle muhasebe ve ya para işlemleri yapılması gereken bir durum söz konusu olduğunda kişilerin Excel formülleri ile mutlaka çalışması gerekecektir. Bu program üzerinden hücreleri bölme, değerler arasındaki farkları bulma, toplama ve daha pek çok konuda işlem yapılabilmektedir.

 Excel formülleri arasında farklı birçok formülden bahsetmek söz konusudur. Bunların bazıları ise günlük hayatta da sık bir şekilde kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse ortalama alma formülü ve ya hücre bölme formülü gibi seçenekler günümüzde en sık kullanılan Excel formülleri arasında yer almaktadır. Ancak bu formüllerin kullanılmasından evvel bazı teknik detayların da bilinmesi gereklidir. Bu bilgiler ise hücreler bir koordinat belirtecek şekilde isimlendirilerek sisteme girilmesi gibi detay bilgileri kapsamaktadır. 

 C3 hücresinde yer alan C harfi C sütununu ifade eder. Buradaki 3 ise üçüncü satırı simgelenmektedir. Bunun yanı sıra mevcut formülleri uygularken aralara konan (: ) iki nokta üst üste işareti; o aralıkta bulunan hücreleri işleme alınacağı anlamına gelir. Fakat hücreler arasında (; ) noktalı virgül işareti kullanılır ise sadece işlemde adı geçen hücreler işleme alınır. 

Haberin Devamı

 Excel'de En Çok Kullanılan Formüller Nelerdir? 

 Excel'de günlük hayatta kullanılan pek çok formül bulunmaktadır. Bu formüller tablolarda çalışırken kişilere önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Bu işlemler sırasında en çok kullanılan formüller şu şekilde sıralanabilir:

 

Toplama işlemi: =TOPLA(SUM)

 

En yüksek değer bulma: =MAK(MAX)

 

Ortalama alma işlemi: =ORTALAMA(AVERAGE)

 

Hücreleri birleştirme: =BİRLEŞTİR(=CONCATENATE)

 

Değerler arası karşılaştırma: =EĞER(=IF)

 

İfadelerin sırasını bulma: =KAÇINCI(=MATCH)

Yukarıdaki gibi çeşitli formülleri kullanarak Excel programı üzerinde iyi işlemler yapabilme olanağı bulmak mümkündür. Hücrelerde yapılan bir değer hatası ise uygulanan formüllerin yanlış sonuçlar çıkarabilmesine de dikkat etmek gerekir.