Gazete Vatan Logo

Eski polis müdürleri mesleki tecrübe için ABD’ye gitmiş

ABD ile vize krizi yaşanmasına neden olan ve FETÖ ile bağlantılı olarak ajanlık yaptığı gerekçesiyle halen cezaevinde bulunan Metin Topuz soruşturmasında yeniden sorgulanan eski polis müdürlerinin ifadesi ortaya çıktı

Eski polis müdürleri mesleki tecrübe için ABD’ye gitmiş

FETÖ’nün kumpas soruşturmalarına destek olduğu ve firari savcı Zekeriya Öz ile irtibatı nedeniyle ajanlık suçlamasıyla halen tutuklu bulunan ABD Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un ifadesinde 2012 yılında eski polis müdürleri Yakup Saygılı ve Yasin Topçu ile ABD’ye gittiğini söylemesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Saygılı ve Topçu’nun yeniden ifadesine başvurmuştu. Polis müdürleri ifadelerinde, Topuz ile yaptıkları ABD gezisini tecrübe kazanmak maksatlı yaptıklarını söyledi. İfadeleri alınan Yakup Saygılı, Yasin Topçu ve Kazım Aksoy’a aynı zamanda ABD’de yürüyen Atilla Davası’na belge verdiği tespit edilen Hüseyin Korkmaz ile ilgili de sorular yönelttiği ortaya çıktı.

SARRAF’IN SAVCISINA GİTMEMİZ TESADÜFTÜ: İstanbul Mali Şube’de dönemin Emniyet Müdür Yardımcısı olan Yasin Topçu ifadesinde, “Metin Topuz’u Amerika seyahatleri nedeniyle tanırım. Ziyaret sürecince gittiğimiz ABD makamlarında bize tercümanlık yapmıştır. Vize müracaatımın olumlu neticelenmesi için ABD İstanbul Konsolosluğu’na gittiğimde bana yardımcı olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

Topçu, New York Bölge Savcılığı’na yaptıkları ziyaret için ise “Finansal suçlar ile mücadelede ABD yasa ve uygulamaları yerinde görülmek istenmiştir. Yürüyen soruşturmalarla alakalı bilgi alışverişi için değildir. Rıza Sarraf’ın ABD’deki davasının New York Güney Bölge Savcılığı’nda görülmesi ile bizim aynı savcılığa ziyarette bulunmamız tesadüftür. Seyahatte New York Güney Bölge savcılığından önce ziyaretin ilk etabı Washington DC idi. Burada DEA’nın Washington’daki merkezinde temaslarımız oldu. New York Güney Bölgesi savcısı ile görüşmemiz sırasında ise oto kaçakçılığı konusuyla alakalı konuların konuşulduğunu hatırlıyorum” dedi.

BUNUN İPİNİ 17 ARALIK’TA ÇEKEBİLSEYDİK:Yasin Topçu’ya sorgusunda ByLock verileri de soruldu. Topçu’nun mahrem imamı Hayri Bakır ile 29 Mayıs 2015 günü yaptıkları görüşmede “Bunun ipini 17 Aralık’ta çekebelseydik” şeklinde attığı mesajda neyi kastettiği soruldu. Ayrıca Can Dündar’la ilgili ise MİT TIR’larının durdurulması haberine ilişkin “Abi Can Dündar yurt dışından talimat onay almadan o haberi yapar mı “ şeklinde mesajlar attığı hatırlatıldı. Topçu bu yazışmalara ilişkin Hayri Bakır’ı tanımadığı yönünde cevap verdi.

Haberin Devamı

SİBEL CAN’LA SAVUNDU:Saygılı’nın ABD’deki temaslarının içeriğine ilişkin soruya ise İstanbul’daki oto kaçakçılığı operasyonunu örnek gösterdiği ortaya çıktı. Saygılı’nın ifadesinde “Sadece DEA değil, diğer ülkelerin irtibat görevlileriyle görüşmelerimiz olur. ABD’de yürütülen uyuşturucu bağlantılı lüks oto kaçakçılığı soruşturmasının benzeri ülkemizde Cumhuriyet Savcılığı emrinde Mali Şube tarafından yürütülüyordu. Kamuoyunda çok tanınmış kişilerin de bulunduğu araçlarına kaçak olduğu gerekçesiyle el konulmuştu. Hatta aynı soruşmada araçlarına el konulan kişilerden bir tanesi de Sibel Can’dı” dediği öğrenildi.

O GÖRÜŞMEYİ HATIRLAMIYORUM: Metin Topuz’un ifadesinde Zekeriya Öz ile iki kez görüştüğünü ve bu görüşmelerin Kazım Aksoy tarafından ayarlandığını söylediği yönündeki bilgi de tutuklu sanık Kazım Aksoy’a soruldu. Aksoy’un ifadesinde görüşmeleri hatırlamadığını söylediği ortaya çıktı

Haberin Devamı

Misafirlerimle ceket giymeden görüşmem

Eski Mali Suçlarla Mücadale Şube Müdürü Yakup Saygılı’ya ise Metin Topuz’un 5 ve 7 Kasım 2013 tarihlerinde makam odasına geldiği görüntüler gösterildi. Topuz’u yalnızca DEA görevlisi olarak bildiğini söyleyen Saygılı “Kapıda karşıladığı iddia edilen kişi ben değilim, ben prensip olarak hiçbir misafirimle ceketsiz olarak görüşmem. Metin Topuz isimli şahısla bir arkadaşlık ilişkim yoktur” diye yanıt verdi. Saygılı, Topuz ile ABD seyahatine ilişkin ise “ABD’de yapılacak olan toplantılar önceden hazırlık yapılması gereken görüşmelerdi. DEA ofisinde görevli olanların bazıları önceden gitmişti, biz de aynı uçakla Metin Topuz ile gittik, DEA’nın önceden giden görevlileri bizi karşıladılar. Yasin Topçu ve İbrahim Şener’in belirlenmesi benim tercihimdir, amacım tecrübe kazanmalarıydı” dedi.