Gazete Vatan Logo

Eserler sahte çıkınca ‘MIRO’ böyle kapatıldı!

Eserler sahte çıkınca ‘MIRO’ böyle kapatıldı!

Bir ay önce Tophane-i Amire’de açılan ünlü ressam ve heykeltraş Joan Miro’nun eserlerinin sergilendiği ‘Miro İstanbul’da’ sergisinde eserlerin çoğu sahte çıktı.

20. yüzyılın en büyük sanatçılarından İspanyol ressam ve heykeltraş Joan Miro Ferra’nın eserlerinden 20 Kasım-19 Ocak tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Miro İstanbul‘da’ adlı sergi, sergilenen eserlerin büyük çoğunluğunun sahte olduğu iddiasıyla dün apar topar kapatıldı.


Vakıf yöneticisi geliyor

İspanya merkezli Miro Vakfı yöneticisi Rosa Maria Malet, 18 Aralık’ta Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız ve sergiyi düzenleyen Kült Ajans’a bir e-posta göndererek sergilenen eserlerin çoğunun Miro’ya ait olmadığını iddia ederek serginin kapatılması gerektiğini bildirdi.

Bunun üzerine MSGSÜ ve Kült Organizasyon eserlerin orjinal olduğuna dair sertifikaları bulunmasına rağmen tartışma bitene kadar sergiyi kapattığını açıkladı. Miro Vakfı yöneticisi Rosa Maria Malet’in önümüzdeki hafta İstanbul’a gelerek sergide inceleme yapacağı da öğrenildi.

Bir ay önce açılan ve binlerce kişinin gezdiği ‘Miro İstanbul’da’ sergisinde çocuk atölyeleri de düzenlendi. Sergiyi aralarında Ayten Gökçer gibi ünlü isimlerin olduğu bir çok sanatsever gezdi.

‘Tabloların sertifikası var’

Koleksiyonun sahibi Ankara Arete Sanat Galerisi’nden Emre Sefer, VATAN’a tabloların sertifikalı olduğunu söyledi: “60 tabloluk şahsi koleksiyonumu sergilenmesi için Kült Ajans’a verdim. Miro Vakfı üniversite ve organizasyon şirketine eserlerin yarısından çoğu orijinal değil diye yazı yazmış. Sergiden yapılıp satılan kitapla ilgili bize telif ödenmedi diyorlar. Miro Vakfı’nı hangi eserler sahte diye aradık. Açıklama yapmadan yarısından fazlası dediler. Önümüzdeki hafta gelip incelediklerinde sonucu göreceğiz. Bu tablolar yağlı boya değil. Joan Miro tarafından yapılan ancak üstünde numara bulunmayan bu litograf (taşbaskı) baskıları Kanada ve Amerika’daki sanat galerilerinden topladık. Bütün eserlerin sertifikası mevcut. ”

Haberin Devamı