Gazete Vatan Logo

Esad askerleri PYD ile mi çatışacak?

Böylesi ilk kez oluyor

Esad askerleri PYD ile mi çatışacak?

İlk kez böylesi oluyor. Esad hiç kurşun atmadan terk ettiği Kürtlerin yaşadığı kentlere toplarını çevirdi. PYD hazırlıklara başladı.

Suriye'de ilk kez Esad'ın ordusu ile Kürtler'in PYD'si karşı karşıya geliyor. Esad kurşun atmadan terk ettiği Kürt kentlere doğru rotasını çevirdi.

SURiYE'nin Resulayn kentinden çekilen Beşar Esad'a bağlı güçler Kürtler'in başkent yapmak istediğ Kamışlı kentini büyük bir askeri yığınak yaptı.

Esad askerleri PYD ile mi çatışacak

Suriye ordusu, helikopterlerin korumasında Kamışlı'ya binlerce asker, onlarca tank, top ve zırhlı araç gönderdi.

Mardin'in Nusaybin ilçesi karşısında bulunan Kamışlı, PKK'nın Suriye uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi (PYD')nin kontrolünde. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn ilçesini Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) saldırıları sonucu terk eden Esad güçlerinin Kamışlı'yı da kaybetmemek için taktik değiştirdiği ve bu kez PYD ile çatışmaya hazırlandığı bildiriliyor.

Esad askerleri PYD ile mi çatışacak

Bu plan çerçevesinde helikopterlerin korumasında büyük bir konvoyla binlerce asker, onlarca tank, top, zırhlı araç, uçaksavarlar ilçenin stratejik noktalarında konuşlandırıldı.

Beşar Esad güçlerinin, ilçede daha önce askerlerin terk ettiği karakollara yerleşen PYD'nin silahlı güçlerine karşı bir operasyon düzenliyebileceği, buna karşılık PYD'nin de hazırlıklar yaptığı bildirildi.

SINIRDA BÜYÜK TEDİRGİNLİK

SURİYE’nin Haseki kentine bağlı Resulayn İlçesi’nde, muhalifler ile Özgür Suriye Ordusu’na bağlı muhalifler arasındaki şiddetli çatışmaların yeniden başlayacağı haberleri, Ceylanpınar’da tedirginliğe yol açtı. Muhaliflerin sabah saatlerinde Türkiye sınırına 100 metre uzaklıkta toplanmaları ve gruplar halinde mahallelere dağılması, yeniden şiddetli çatışmaların meydana geleceğinin sinyali olarak yorumlandı.

Ceylanpınar’ın karşısında bulunan Resulayn’da 8 Kasım’da başlayan çatışmalar halen devam ediyor. İlk olarak ordu birlikleri ile çatışan ve kontrolü ele geçiren muhalifler, geçen pazartesiden itibaren PYD güçleri karşı karşıya geldi. İlçede kontrolün kendilerine geçmesini isteyen gruplar arasında başlayan çatışmalar sırasında Suriye tarafından atılan kurşunlar Ceylanpınar’da bir öğretmeni yaraladı, ilçeye düşen patlamamış roket mermisi polisler tarafından imha edildi.

TÜRKİYE SINIRINDA TOPLANDILAR

Dün yağmur ve sis nedeniyle çatışmaların durduğu Resulayn’da, sabah saatlerinde hareketlilik gözlendi. Çoğunluğu silahlı 300 kadar muhalif Türkiye sınırına 100 metre uzaklıktaki boş alanda toplandı. Ellerinde silahları ile bir süre burada birbiriyle konuşan muhalifler daha sonra gruplara dağılarak Resulayn’daki mahallelere dağıldı.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR SÜRECEK

Geçen perşembe günü de muhalifler, sabah erken saatlerde Türkiye sınırında toplanmış ve ardından gruplar halinde ilçe merkezine gitmişti. Bu gelişme sonrası muhalifler ile PYD güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalar gün boyu devam etmiş ve Ceylanpınar’da tedirginlik yaşanmıştı. Benzer görüntünün bu sabah yeniden ortaya çıkması Ceylanpınar’da; muhalifler ile PYD güçleri arasında yeniden şiddetli çatışmaların yaşanacağı şeklinde yorumlandı. Çatışma tedirginliği yaşayan vatandaşlar güvenli noktalara çekilirken, güvenlik güçleri sık sık insanları sınır hattından uzak durmaları konusunda uyarıyor.

’PYD GÜÇLERİ SÜRE TANIDI’ İDDİASI

Öte yandan PYD güçlerinin pazartesi gününden bu yana çatıştıkları muhaliflerden Resulayn’ı terk etmesi için 48 saat süre tanıdığı iddia edildi. Muhaliflerin bu teklife olumsuz yanıt verdiği ileri sürülürken, bu restleşmenin iki grup arasındaki çatışmaların şiddetlenerek süreceğinin sanyali olarak görülüyor.

GELİŞLER SÜRÜYOR

Çatışmaların sürdüğü Suriye’de sivil vatandaşların Türkiye’ye gelişi de sürüyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk onlarca Suriyeli’nin yanlarına aldıkları bazı eşyalarıyla sınırı geçerek Türkiye’ye gelmeye devam ettikleri görülürken, sınırı geçen sığınmacılar çadır kentlere yerleştiriliyor. Resulayn’da çatışma tedirginliği devam ederken, sınır hattında asker ve polislerin güvenlik önlemleri de artırıldı.

CEYLANPINAR’DA GERGİNLİK VE ARBEDE

Suriye sınırında bulunan Ceylanpınar’ı ziyaret eden BDP Milletvekilleri Altan Tan ve İbrahim Binici’nin, parti binasına geçişi sırasında terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atan grup, kendilerine uyarıda bulunan polise taşlarla saldırdı. Polisin de biber gazı ve basınçlı su ile karşılık vermesi üzerine göstericiler ile polis arasında arbede çıktı. Yoğun güvenlik önlemi alınan ilçede, polis ile göstericiler arasındaki gerginlik devam ediyor.

Haberin Devamı