Gazete Vatan Logo

‘Ermenistan ile birlikte acıları anmak isteriz’

‘Ermenistan ile birlikte acıları anmak isteriz’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Osmanlı Ermenileri için Patrikhane’de bir dini ayin yapılacak olmasının ezber bozduğunu söyledi, ‘İsteriz ki Türkiye ile Ermenistan birlikte ansın’ dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Washington ziyaretinin son saatlerinde Türk Büyükelçiliği rezidansındayız. ABD’li mevkidaşı John Kerry’yle iki saati aşan bir görüşme yapan Çavuşoğlu rahat. İki bakan ağırlıklı olarak Suriye’yi ele almış. Ama akıllar 24 Nisan’da... 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümünde ABD Başkanı Barack Obama konuşmasında ‘soykırım’ diyecek mi? Masaya oturduğumuzda Washington’daki Amerika Ermeni Asamblesi ve en şahin kanadı ANCA’dan “Obama’nın bu yıl da ‘soykırım’ ifadesini kullanmayacağı” yönünde haberler ve ABD Başkanı’na yönelik sert eleştiriler gelmeye başlamıştı. Çavuşoğlu’nun edindiği izlenim de o yönde... Bakan “Türkiye’nin Ermeniler’in acılarını inkar etmediği görüldüğünde ezber bozuluyor... Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun aldığı ucube karar biraz ses getirmiş ama biz Türkiye açısından olumsuz bir tablo görmedik” diyor.

Haberin Devamı

‘Bir bıkkınlık var’

- Washington’da 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü öncesi garip bir sessizlik var. Kerry ile görüşme öncesi açıklamalarınızda da gündem maddesi olmasına rağmen bu konuya değinmediniz...

“Burada bir bıkkınlık var. Ermeni lobisi her yıl aynı konuyu, şiddetini artırarak gündeme getiriyor. Baskı yapıyor, tehdit ediyor, şantaj yapıyor. Bu yıl Amerikan Müslüman topluluğu, onların federasyonu bir açıklama yaptı, çok önemliydi... (Amerikan Müslüman sivil toplum kuruluşları çatı örgütü USCMO, Ermeniler’in çektiği acıların paylaşıldığını, ancak dini ve siyasi liderlerin açıklamalarının dengeli olması, Türkler’in ve Müslümanlar’ın acılarını da içermesi gerektiğini belirtmişti...) Soykırım tasarısına imza atan Kongre üyelerinin sayısında da düşüş var. Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun aldığı ucube karar biraz ses getirmiş ama onun dışında olağanüstü bir şey yok. Biz Türkiye açısından olumsuz bir tablo görmedik. Kongre ve Senato’daki görüşmelerimizde de biz gündeme getirdik konuyu.”

Haberin Devamı

Ayinin etkisi

- Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Osmanlı Ermenileri’nin Türkiye’de de anılmasıyla ilgili Patrikhane’de yapılacak ayinden söz etmesi burada nasıl karşılandı?

“Çok olumlu karşılandı. Açıklamayı herkes görmüş. Sayın Cumhurbaşkanımız da geçen yıl bir açıklama yapmıştı. Türkiye’nin Ermeniler’in acılarını inkar etmediği görüldüğünde ezber bozuluyor. Neticede ilk kez bir dini ayinle ölen Osmanlı Ermenileri anılmış olacak. Bu da bir adım. Biz aslında isteriz ki Türkiye ile Ermenistan birlikte ansın. Bu ortak acılar ayırmasın, birleştirsin. Ama Ermenistan kolay yoldan, siyasi olarak bir karar aldırmaya çalışıyor.

‘Farklılık gideriliyor’

- Geçtiğimiz aylarda ABD Dışişleri’nden “Suriye konusunda Türkiye ile taktiksel farklılıklar var” şeklinde açıklamalar olmuştu. Buradaki temaslarınızdan sonra bu farklılıklar giderildi mi?”

“ABD ile Suriye konusunda pozisyonumuz aynı olmakla birlikte taktiksel farklılıklar var. Bu farklılıkların giderilmesi anlamında yakınlaşmalar olduğunu söylebilirim. Bunların bazıları teknik konular, bazıları ise yapılacak mücadele ile ilgili olduğu için somut olarak hangi alanlar olduğunu açıklayamam ama yakınlaşma olduğu ve farklılıkların giderilmesi konusunda aşama kaydettiğimizi söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

Gülen’e yorum yok
- Gülen’in iadesi gündeme geldi mi?
“Yorum yok.”
- Türkiye’de seçimlere yönelik ABD’de bir beklenti var mı? Bu size soruldu mu?
“Bu konuda bir ima bile yapılmadı. Fakat Amerikalılar zaten biliyordur, onlar kamuoyu araştırmaları çok yapar. 2002’de ilk seçim öncesi biz halkın desteğini söylediğimizde ‘Hayır, çok daha fazla.. 34 civarında desteğiniz var’ demişlerdi. Nasıl sonuçlanacağı konusunda fikirleri vardır, onun için sormamışlardır diye tahmin ediyorum.”
- İran’la nükleer müzakereler ile ilgili sorular sorulurken Türkiye’nin nükleer silaha sahip bir güç olup olmak istemediği konusu da gündeme geliyor. Bu ABD’de neden sıklıkla gündeme getiriliyor?
“Bu soruların arkasında, ‘İran nükleer silaha sahip olursa Türkiye buna cevaben nükleer silaha sahip olmak ister’ gibi bir çıkarsama yatıyor. Türkiye’nin nükleer silaha sahip olmak niyeti hiç olmadı, olmayacak!
İncirlik operasyona açılacak mı?
- İncirlik Hava Üssü’nün silahlı insansız hava araçlarının kullanımına açıldığı ile ilgili geçen hafta bazı haberler yer aldı...
“İnsansız hava araçlarının İncirlik Hava Üssü’nü kullanımı konusunda zaten ABD ile devam eden bir işbirliğimiz var ve bu alandaki işbirliğini Bakanlar Kurulu kararıyla zaten resmileştirdik. Dolayısıyla İncirlik’ten istihbarat çalışması ve diğer faaliyetler için silahlı-silahsız ‘Predator’lerin kullanımı yeni bir şey değil. Bu alandaki işbirliği bundan sonra biraz daha güçlenecek. Fakat İncirlik’in operasyonlara açılması için, daha önce de ifade ettiğimiz gibi, bu operasyonun hangi kapsamlı stratejinin parçası olarak gerçekleştirildiğini bilmemiz gerekiyor. Bu konuda bir uzlaşma olmadan İncirlik’in açılması gündemimizde değil.”
‘Haritaları masaya koyduk’
- Kerry ile bir saat planlanan görüşme iki saati buldu... Görüşmenin uzamasını olumlu mu olumsuz mu görmek gerek?
“Olumlu bir görüşmeydi. Uzun uzun Suriye konuştuk. Haritaları masaya koyduk, kim nereyi kontrol ediyor, kim nerede ne yapıyor, Özgür Suriye Ordusu nerede, he halde? İlave başka ne yapılabilir, detaylı teknik konuları bile konuşma imkanımız oldu.”
‘Anlaşma imzalanacak’
- Yabancı savaşçılar konusunda ABD ile bir anlaşma imzalanması gündemde, bu konuyla ilgili verebileceğiniz somut detay var mı?
“Yabancı savaşçıların önlenmesinde ABD ile istihbarat paylaşımının kapsamının genişletilmesini sağlayacak ve bu alandaki işbirliğini daha da somutlaştıracak bir anlaşma imzalanacak. Washington Büyükelçiliğimiz çalışıyor.”
- Eğit donat faaliyetlerinin Kırşehir ve Hatay’da gerçekleşeceği ifade edilmişti. Bu faaliyetlerin başka illere de kaydırılması söz konusu mu?
“Eğit donat faaliyetleri şu anda bir tek ilimizde (Kırşehir’de) devam ediyor. Hatay’da herhangi bir eğit donat faaliyeti yok, burada sadece eğitimi tamamlanan savaşçıların (Suriye’ye) sevkiyatı gibi çalışma var.”
- Huffington Post’ta Suudi Arabistan ile Türkiye’nin ortak Suriye operasyonu yapabileceğine ilişkin bir haber yer almıştı. Bu konuda yorumunuz nedir?
“Böyle bir şey yok fakat Suriye’de atılması gereken adımlar konusunda Suudi Arabistan ile aynı düşünüyoruz. Yani sadece hava operasyonları ile bu mücadelenin yetersiz kalacağı, kapsamlı bir kara operasyonu gerektiği konusunda düşüncelerimiz ve pozisyonlarımız aynı. Bu haber de büyük ihtimalle buradan hareketle türetilmiş olabilir.

Haberin Devamı