Gazete Vatan Logo

Ergenekon raftan indirildi

Temyiz incelemesi için Yargıtay’da bekleyen Ergenekon dosyaları arşivden çıkarıldı. Dosyaları isteyen Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnameyi hazırladığı belirtildi.

Ümraniye’de 13 Haziran 2007’de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon davasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararını 5 Ağustos 2013’te açıklamış, 254 sanık ceza almıştı. Mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, gazeteci Tuncay Özkan, Eski 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, eski Ege Ordu Komutanı Hurşit Tolon, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, emekli tuğgeneral Veli Küçük ve Danıştay tetikçisi Avukat Alparslan Arslan gibi sanıklara müebbet hapis cezası vermişti. Karardan sonra hem yargılamanın hem de gerekçeli kararın açıklanmasının uzun sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi 10 Mart 2014’te sanıkların mağdur olduklarını belirterek tahliye edilmeleri yönünde karar verdi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına rağmen 13. Ağır Ceza Mahkemesi bazı sanıkları tahliye etmedi. Avukatların yeni kurulan ağır ceza mahkemelerine yaptığı itiraz sonunda ise sanıkların tamamı tahliye edildi.

Haberin Devamı

Heyete soruşturma

Bir süre sonra da HSYK tarafından 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine görevi dışında olmasına rağmen tutukluluğa devam kararı vermesi ve gerekçeli kararını açıklamaması nedeniyle soruşturma açıldı. Mahkeme 3 Nisan 2014’te 16 bin 798 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı. 254 sanığın ceza aldığı 7 yıl süren davanın kararının temyiz edilmesi için sanık avukatları da Yargıtay’a başvurdu. Kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay’a göndermek için bir yıl sonra harekete geçti. Kararın tebliğ işlemlerinin ardından kamyonete konulan dosyalar Ankara’da bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Bir yıl sonra indirildi

Yaklaşık bir yıldır Yargıtay arşivinde bulunan dosyalar raflardan indirildi. 2013’te verilen kararı incelemek için dosyaları isteyen Yargıtay başsavcılığı tebliğnameyi hazırlamaya başladı.