Gazete Vatan Logo

Ergenekon’da ‘Zirve katliamı’ operasyonu

3 yıl sonra gelen dalga

Ergenekon Soruşturması kapsamında incelenen Malatya Zirve Yayınevi’ndeki cinayet davasıyla ilgili başlatılan soruşturmada dün 9 ilde operasyon yapıldı, 20’den fazla kişi gözaltına alındı.

Ergenekon soruşturmalarını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, tarafından dinlenen bir gizli tanık, Zirve Yayınevi Cinayetinin, eski Malatya Alay Komutanı Mehmet Ülger, öğretim görevlisi Ruhi Abat ve İstihbarat Binbaşı Haydar Yeşil’in de aralarında bulunduğu bir ekip tarafından planlandığını ileri sürdü. Bu ifadenin ardından savcı Öz, talimat vererek bazı illerin jandarma komutanlıkları ve İnönü Üniversitesi’nin de bulunduğu birçok adreste arama yapılmasını istedi. Operasyon kapsamında eski Malatya Alay Komutanı Mehmet Ülger ve öğretim görevlisi Ruhi Abat’ın da bulunduğu 20’nin üzerinde kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin, Zirve Yayınevi cinayetini planlayıp azmettirdiklerinin ileri sürüldüğü, bu kapsamda Ergenekon davasının tutuklu sanığı Sevgi Erenerol ile bağlantılı olduklarının iddia edildiği öğrenildi. Malatya, Siirt, Muğla, İzmir, Ankara’nın da aralarında olduğu 9 ilde yapılan aramalarda gözaltına alınan kişilerin İstanbul’a getirileceği kaydedildi.


Eşi intihara kalkıştı

Operasyon kapsamında Malatya’da da İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi araştırma görevlisi Ruhi Abat’ın yanı sıra, Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Haydar Yeşil, jandarma astsubaylar M.Ç. ve A.A. gözaltına alınadı. Öte yandan gözaltına alınan astsubaylardan M.Ç.’nin eşi H.Ç., intihara teşebbüs etti. Eşinin gözaltına alındığını öğrenince bunalıma giren H.Ç., önce eşinin tabancasını başına dayadı. Tabanca tutukluk yapınca evde bulunan çok sayıda ilacı içti. Hastaneye kaldırılan H.Ç. tedavi altına alındı.

Üç yıl sonra

Ergenekon iddianamesinde Dink ve Santoro cinayetleri ile birlikte Ergenekon örgütünün eylemleri arasında sayılan Malatya Zirve Yayınevi katliamı, iddianameden 3 yıl sonra soruşturmaya dahil oldu.

Operasyonda gözaltına alınanlar, katliamdan sonra Malatya Başsavcılığı’na gönderilen Ali Aslan imzalı bir ihbar mektubunda suçlanıyordu. Bu ihbar mektubu savcılık tarafından Askeri Savcılığa gönderilmiş, ancak Askeri Savcılık mektupla ilgili işleme koymama kararı vermişti. Mektupta, katliamın bir numaralı sanığı Emre Günaydın’ı dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ülger’in telkinleriyle İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Abat’ın azmettirdiği öne sürülmüştü. Mektubun Ergenekon savcısı Öz’e iletilmesinin ardından, Savcı Öz’ün talimatıyla, geçen yıl, Ülger ile uzman çavuş Çolak gözaltına alınmış, ancak serbest bırakılmışlardı.

Haberin Devamı