Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın Köşk umutları sönebilir!

Danıştay'a yapılan saldırıyı ve Kocatepe Camii'nde hükümete yönelik saldırıları masaya yatıran İngiliz haber ajansı Reuters'ın yorumu: Bu olay Başbakan Erdoğan'ın 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını koymaması yönünde bir uyarı...

Danıştay'a yapılan saldırı yankıları dış basında sürüyor. Saldırıyı ve daha sonraki gelişmeleri masaya yatıran İngiliz haber ajansı Reuters, bu olayın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007'deki cumhurbaşkanlığı umutlarını suya düşürebileceği yorumunu yaptı.

'Kökleri siyasi İslam'da'
Tetikçi avukat Alparslan Aslan'ın, mahkemenin aldığı başörtü yasağı kararına bir tepki olarak bu saldırıyı gerçekleştirdiğini hatırlatan Reuters, Danıştay 2. Dairesi üyesi Hakim Mustafa Özbilgin'in cenaze töreninde ülkenin laik düzenine büyük destek geldiğini ve "kökleri siyasi İslam'da" dediği AKP'nin bakanları protesto ettiğini yazdı.

Reuters'a konuşan siyaset bilimci Doğu Ergil, "Olayların verdiği mesaj açık. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na adaylığına koymaması yönünde uyarılıyor" dedi. Gazeteci Mehmet Ali Birand ise yine ajansa yaptığı yorumda şunları söyledi:

'Kriz değil, balans ayarı'
"Bu olaylardan sonra birşey çok netleşti: Laik lobi Erdoğan'ın ve eşi türbanlı olan herhangi birinin Cumhurbaşkanlığı'nı almasına izin vermeyecek. Erdoğan'ın şu anda Cumhurbaşkanlığı'yla ilgilenmediğini göstermesi lazım. Bu, tansiyonu düşürür. Eğer Cumhurbaşkanlığı'nı almaya çalışırsa bu, tanık olduğumuz kadar kanlı olacaktır... (Şu an gördüğümüz şey) bir kriz değil; Türk siyasetinde bir balans ayarı."

Haberin Devamı