Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ı kim dinledi?

Üç ay arayla bulunan iki böcek araştırılıyor

Başbakan Erdoğan’ın NTV-Star tv ortak yayınında Keçiören’deki evinin altındaki ofiste böcek bulunduğunu açıklaması, Ankara’nın gündemine oturdu. Başbakan’ın dinlendiği iddiaları bu yıl farklı zamanlarda gündeme geldi. 10 ay önce Erdoğan’ın AK Parti Genel Merkezi’nin 9. katındaki makam odasında dinleme cihazı bulunduğu öne sürülmüştü. Aynı dönemde Başbakan’ın TBMM’deki makam odasında yapılan tadilatın asıl nedeninin burada bulunan dinleme cihazları olduğu iddia edilmişti. Bu konudaki son iddia ise, Başbakan Erdoğan’ın makam aracı ile yakın korumasında da böcek bulunduğu oldu. Başbakan’ın koruma ekibinden bazı isimlerin görevinden ayrılması da bu olaylara bağlanmıştı.

Koruma polisleri anlatmıştı

Ancak VATAN’ın ulaştığı bilgilere göre Ankara’da iki böcek olayı yaşandı. Birincisini Erdoğan kendi ağzından aktardı. Yaklaşık sekiz ay önce Subayevleri’ndeki evinin alt katında bulunan ofisinden bir dinleme cihazı çıktı. İkinci olay ise beş ay önce meydana geldi. Erdoğan’ın görevden uzaklaştırılan koruma polisleri ile Başbakanlık korumaları arasında silah çekmeye uzanan arbede yaşanmıştı. Erdoğan’ın Başbakanlık’taki makam odasında böcek bulunduğu iddiası, bu kavga nedeniyle ifadesi alınan bir koruma polisi tarafından gündeme getirildi. Savcılık tarafından izi sürülen başka bir böcek olayı bulunmuyor.

Savcılık soruşturma başlattı

Ankara Emniyet Müdürlüğü, böceklerle ilgili dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Bunun üzerine TMK 10. Madde ile yetkili Mustafa Demir tarafından re’sen soruşturma başlatıldı. Savcı Demir, Erdoğan’ın evindeki ofisine söz konusu böceklerin kim tarafından, hangi tarihte yerleştirildiği, ne kadar süreyle aktif dinleme yapıldığı gibi konuları soruşturuyor. Başbakanlık’ta bulunduğu öne sürülen böcek iddiası da bu dosya ile birleştirildi. Her iki dinleme olayı İçişleri Bakanlığı tarafından da araştırılıyor.

‘Ofisteki cihazla evi de dinlenir’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakan’ın evinin altındaki ofisinde çıkan dinleme cihazıyla evinin de dinlenebileceğini iddia etti. Tekin, “Bir Başbakan evinde ve makamında dahi dinleniyorsa durum vahimdir. Bu kabul edilemez, üzerine gidilmeli” dedi.

Bütün CHP’li belediye başkanları, milletvekillerinin dinlendiğini ileri süren CHP’li Tekin, VATAN’a yaptığı açıklamada, “Genel Başkanımız birkaç ay önce ‘Benim telefonlarım, evimin telefonları, çocuklarımın telefonları dinleniyor’ dedi. Hükümetten bir yetkili yalanlayabildi mi? Biz o dönem uyardık, ‘Gün gelir bu yasa dışı dinlemeler seni de bulur Başbakan’ dedik, uyardık. Şimdi Başbakan dinlemelerden dert yanıyorsa vay diğerlerinin haline...” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Meclis’teki makamında dinleme cihazı çıkmasının ardından odanın yenilendiğini ve bu iddiaları Meclis gündemine taşıdığını hatırlatan Tekin, “Bir Başbakan’ın makam odası, makam aracı, evinin altındaki ofisi ve dolaylı olarak evi dahi dinleniyorsa burada vahim bir durum vardır. Bir Başbakan bir davete gider, panele gider, toplantıya gider, başka bir alandadır, burada dinleme yapılsa, bir noktaya kadar anlaşılabilir. Ancak ev ve makam dinleniyorsa, burada başka bir durum vardır. Bunun üzerine mutlaka gidilmelidir” dedi.

Dinleme yapılan cihazların kimin envanterinde kayıtlı olduğunu da soran Tekin, “Bu dinleme cihazları dışında ortam dinlemesi de yapılıyor mu? İçişleri Bakanı’ndan bunun yanıtını bekliyorum. Devletin bütün kurumları elinizde. Başbakan kim tarafından dinlenildiğini kamuoyuyla paylaşırsa, hiç olmazsa bundan sonraki süreçte kimseler dinlenmemiş olur” diye konuştu.

Haberin Devamı