Gazete Vatan Logo

‘Erdoğan’ın bir planı var’

CHP’li Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 45 günlük süreyi esnetmeyeceği yönündeki açıklamasına karşılık “Kendine ait bir planının olduğunu gösteriyor” dedi

‘Erdoğan’ın bir planı var’

CHP, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla yapılacak son koalisyon görüşmesinden önce dün parti merkezinde basına kapalı grup toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı devam ederken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘koalisyon görüşmeleri için tanınan 45 günlük süreyi esnetme yetkisinin olmadığı’ yönündeki açıklamasının hatırlatıldığı Özel, Erdoğan’ın söz konusu açıklamasını ‘dikkatle ve şaşkınlıkla’ takip ettiklerini söyledi. Anayasa’nın ilgili maddesinde, “45 günlük süre içinde bir hükümet kurulamaz ya da kurulan hükümet güvenoyu alamazsa, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı’na da danışarak seçimleri yenileyebilir” dendiğini belirten Özel şöyle devam etti:

‘Bundan esneği olmaz’

“Yeniler demiyor, yenileyebilir diyor. Anayasada bir esneklik olacaksa, bundan daha esnek bir madde olamaz. Yarın (bugün) masada ne konuşulur ve ne sonuç çıkar onu hep beraber göreceğiz. Ülkenin hayrına olmasını temenni ediyoruz ama görüşmeden önce Cumhurbaşkanı’nın böyle keskin ve anayasanın tek esnek maddesini belki esnetemeyeceğini söylemesi de kendine ait bir planının olduğunu gösteriyor. CHP’nin ülkeyle ilgili planları var, kendisiyle planları yok, başkasının planının parçası olmaya da hiç niyeti yok.”

Haberin Devamı

Başka bir olasılık

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 45 günlük süre dolduğunda, erken seçim düğmesine basacağını gösterdiğini belirterek “Yasal, anayasal düzenleme gerekli esnetme hakkını Sayın Cumhurbaşkanı’na veriyor ama Sayın Cumhurbaşkanı bu hakkı kullanmayacak, anlaşılan budur” yorumunu yaptı.

Aldan, erken seçim olasılığını gündemde görmediğini bildirerek, “CHP - Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını da gündemde görmüyorum, başka bir olasılık üzerinde konuşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor” diye konuştu.

'Hükümeti bize bırakın diyorlar’
Reuters’a bilgi veren CHP’li üst düzey yetkiliyse önceki günkü MYK toplantısında Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu ile pazartesi akşamı yaptığı görüşmeye dair bilgi verirken, “ AKP bizimle hükümet kurmak istemiyor. Ülkeyi ortak yönetelim diyoruz, ‘Hayır, siz karışmayın’ diyorlar. ‘Siz kırmızı plakalı araçlara binin gezin, hükümeti bize bırakın’ diyorlar. Böyle bir şey olmaz” dediğini aktardı. Kılıçdaroğlu’nun aynı görüşmede dış politika ile ilgili sorunları gündeme getirmesine karşılık Davutoğlu’nun ‘kendileri açısından bir sorun olmadığı’ yönünde takındığı tutumdan da rahatsız olduğu belirtiliyor.
4 yıl iktidarda kalma hedefi
CHP’nin toplantısında milletvekillerine, ‘CHP’nin koalisyon ilkeleri ve Türkiye’nin 5 temel sorunu’ başlıklı 19 sayfalık bir broşür dağıtıldı. Broşürde, Türkiye’nin dış politika, ekonomi, Anayasa, eğitim ve toplumsal barış konularında sorun yaşadığı ifade edildi. ‘Koalisyon hükümetinin, yüksek profilli, 4 yıl iktidarda kalmayı hedefleyen yapıda olması gerektiği belirtildi.
Vekiller sahaya iniyor
Toplam 110 milletvekilinin, ilin büyüklüğüne göre, ikili ya da üçlü gruplar halinde, Türkiye’nin 81 iline gitmesi kararı aldıklarını belirten Özel, “Eğer koalisyon kurulmadıysa, biz nasıl bir koalisyonun tarafı olmak istedik ve bizi niçin bu koalisyonun dışında tuttular, sahada, 81 ilde milletvekillerimiz, örgütlerimiz bunu anlatıyor olacaklar. Kırmızı plakalı araçlarımızın direksiyonuyla, ülkeyi yönetmenin peşinde değiliz. Bugüne kadar her şeye ‘hayır’ diyen MHP’nin belki AKP’ye ‘evet’ diyebileceğini ve koalisyon görüşmesi yapabileceklerini öngörüyoruz.” dedi.

Haberin Devamı