Gazete Vatan Logo

Endişelendiren sıcaklık beklentisi!

Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen, Türkiye’nin iklim değişikliği açısından riskli bir bölgede bulunduğunu açıkladı.

Endişelendiren sıcaklık beklentisi!

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü... Sera gazı salınımı çevre için en hayati sorun. Bu sorunun çözümü için dünya çapında kurulan koalisyonda ABD’nin yarattığı çatlak, karbon endişesini daha da derinleştirdi.

ABD’nin Paris İklim Antlaşması’ndan çekilmesinin dünya için tehlikeli bir durum olduğunu söyleyen İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü İklim ve Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen, “Projeksiyonlar, gelecekte sıcaklıkların her yerde artacağını, yağışların ise ülkenin güney yarısında önemli oranlarda azalacağını göstermektedir. Gelecekte ne kadar sera gazının atmosfere salınacağı, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün ülkelerin politikalarına bağlıdır. Ülkeler, şehirler, ilçeler ve beldeler, uygulayacakları azaltım politikalarıyla sera gazı emisyonlarını düşürebilir, uyum politikaları ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini kendileri açısından azaltabilirler” dedi.

"İklim Akdeniz'e evriliyor"

Türkiye’nin iklim değişikliği açısından riskli bir bölgede yer aldığını kaydeden Şen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için hazırladığı ‘İstanbul İklim Senaryosu’nu paylaştı.

Milliyet'in haberine göre; Prof. Dr. Şen’in İBB iştiraki İSTAÇ’a sunduğu raporundan çarpıcı noktalar şöyle: - İklim değişikliğinin İstanbul’da yıllık en fazla 4.5 derece sıcaklık artışına neden olması beklenmekte.

- Küresel ısınma kentleşme kaynaklı sıcaklık artışına yıllık 1-2 derece etki edecek.

- İklim değişkiliğinin; yaz sıcaklık artışının daha fazla olmasına, sıcak tarafta ekstrem olayların artmasına, sıcaklıkların sıfır derecenin altına neredeyse hiç düşmemesine, yaz yağışlarının en fazla yüzde 30 oranında azalmasına, buharlaşma-terlemenin artmasına ve kurak dönemin 23 gün (en fazla) uzamasına ve ısınmayla iklimin tipik Akdeniz iklimine doğru evrilmesine neden olması beklenmekte.

Kalp-damar hastalıkları olanlar için tehdit

Haberin Devamı

Şen, iklim değişikliğinin İstanbul’a yönelik olumsuz yansımalarını da şöyle paylaştı: “Yaz yağışlarındaki düşüş ve buharlaşma-terlemedeki artış su kaynaklarında azalmaya yol açacaktır. Su kaynaklarındaki azalma kuraklık gibi ekstrem olaylara kırılganlığı artıracaktır. Ekstrem sıcaklık olaylarındaki artış yaşlılar, çocuklar ve kalp-damar hastalıkları olanlar için tehdit oluşturacaktır. Yaz soğutma ihtiyacı artacaktır. Yıllık bazda toplam enerji talebi artacaktır. Sıcaklık artışı yangın riskini artıracaktır. Ekosistem servisleri sıcaklık artışlarından olumsuz etkilenecektir. Sıcaklık artışı ve kurak dönemin uzaması yeşil alanların bakım maliyetini artıracaktır. Değişiklikten plansız yapılaşmanın olduğu yerlerdekiler etkilenecektir.”

Haberin Devamı

Ulaşım daha az aksayacak

Şen, rapordaki olumlu yansımaları ise şöyle sıraladı:

- Akdeniz iklimi özelliklerinin artması, insanları ve turizmi pozitif etkileyecektir.

- Sıcaklıkların artması kış mevsiminde kar ile mücadele faaliyetlerini azaltacaktır.

- Buzlu ve donlu günlerin azalması tuzlama faaliyetlerini ve kent içi ulaşımda yaşanan problemleri azaltacaktır.

- Sıcaklık artışının kar ve sis olaylarını azaltması kara, deniz ve hava ulaşımındaki aksamaları azaltacaktır.

Haberin Devamı