Gazete Vatan Logo

En uzun yatan o oldu

Albay?Dursun Çiçek, önce Ergenekon’dan tutuklandı, ardından Balyoz’da mahkum oldu. Balyoz’da en uzun tutukluluk 1225 gün sürdü, Çiçek ise toplamda 1515 gün hapiste yattı

Balyoz Davasında tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek Ergenekon ve Balyoz davası nedeniyle toplamda 1515 gün cezaevinde kaldı. Çiçek en uzun tutuklu kalan asker olarak kayıtlara geçti.

“İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belge ile adı gündeme gelen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, 30 Haziran 2009 günü Ergenekon soruşturması savcıları tarafından sorgulandı ve ardından tutuklandı. Ancak itiraz üzerine 18 saat sonra serbest bırakıldı. 2009 Ekim ayında Genelkurmay Karargahı’nda çalıştığı belirtilen bir subay tarafından eylem planının ıslak imzalı orijinali olduğu söylenen belge savcılara gönderildi. Adli Tıp raporunda “belgelerdeki söz konusu imzanın Dursun Çiçek’in el ürünü olduğunun kabulü gerektiği” ifadesine yer verildi. Bunun ardından Çiçek, 11 Kasım 2009 tarihinde ikinci kez tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çiçek 44 saat tutuklu kaldıktan sonra itiraz üzerine tekrar tahliye oldu.

1515 gün sonra tahliye

Daha önce üç adli tıp uzmanı tarafından incelenen belge Çiçek’in talebi üzerine üst kurula gönderildi. Adli Tıp Genel Kurulu, 5 Şubat 2010 günü 4’e karşı 7 oyla imzanın Dursun Çiçek’e ait olduğunu belirtti. Çiçek hakkında 29 Nisan 2010 günü kabul edilen “Ergenekon iddianamesi”nyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi ve o gün tutuklandı. 14 Mart 2014 tarihde ‘uzun tutukluluk’ nedeniyle bu davadan tahliye edildi. Ancak 18 Şubat 2011’de tutuklanmış olduğu Balyoz davası nedeniyle tahliye edilmedi. Dursun Çiçek, dün 1515 günün ardından tahliye edildi.

Haberin Devamı

Mücadele asıl şimdi başlıyor
Emekli Albay Dursun Çiçek’in kızı İrem Çiçek, VATAN’a şunları söyledi: “Bir kez daha bu acıların bu sıkıntıların yaşanmamasını umut ediyoruz. Bunun içinde bu davanın ve buradan çıkan kararların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gerçekten uzun soluklu bir mücadeleydi, 5 yıldır devam ediyor. Fakat asıl mücadele şimdi başlıyor. Ben Murat Ağabey’in kızı Duru’nun ablasıyım, eşinin artık kızıyım. Dolayısıyla onların yaşadığı sıkıntıyı asla unutamam. Bizim yaşadığımız 5 yılı, Ece Saygun’un yaşadığı yılları kimse unutamaz. Biz yine mücadeleye devam edeceğiz.”
‘Duru’ya kim hesap verecek?’
Balyoz davasında 16 yıl hapis cezası aldıktan sonra tutuklu bulunduğu Mamak Askeri Cezaevi’nde çocuğunun önünde geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitiren Kurmay Albay Murat Özenalp’in ailesi tahliyeleri buruk karşıladı. Babasıyla yakar topu oynarken babasının ölümüne şahit olan kızı Duru’ya ve kendilerine yaşatılanlara isyan eden Murat Özenalp’in eşi Sema Özenalp, “Duru’ya ve bize kim hesap verecek” dedi. Tahliye olan bazı askerler dün akşam Karşıyaka Mezarlığı’na giderek cezaevinde beyin kanaması geçirip hayatını kaybeden arkadaşları Emekli Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in mezarını; daha sonra ise Özenalp’in annesi Saniye Özenalp’i ziyaret etti.

Haberin Devamı