Gazete Vatan Logo

En uzun gündüz ne zaman, 21 Haziran'da ne olur? Bugün kaç saat gece kaç saat gündüz? 21 Haziran yaz gündönümü nedir?

Gündönümleri yılda 2 kez gerçekleşir. Bunlardan biri 21 Haziran’dır. 21 Haziran Kuzey Yarımkürede Yaz'ın başlangıcıdır. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği 21 Haziran hakkındaki detaylar ise merak konusu oldu. Peki, En uzun gündüz ne zaman 2022, 21 Haziran'da ne olur? Bugün kaç saat gece kaç saat gündüz? 21 Haziran yaz gündönümü nedir?

En uzun gündüz ne zaman, 21 Haziran'da ne olur? Bugün kaç saat gece kaç saat gündüz? 21 Haziran yaz gündönümü nedir?

21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. 21 Haziran’da Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Peki, En uzun gündüz ne zaman 2022, 21 Haziran'da ne olur? Bugün kaç saat gece kaç saat gündüz? 21 Haziran yaz gündönümü nedir?

EN UZUN GÜNDÜZ NE ZAMAN 2022, BUGÜN KAÇ SAAT GECE KAÇ SAAT GÜNDÜZ?

Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer.

En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Gündönümü ya da gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve Güneş'in yarımkürelerde en büyük açılarla düştüğü günlerdir.

Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.

Haberin Devamı

21 HAZİRAN'DA NE OLUR?

Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlıyor ve Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanıyor. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken Güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge meydana gelir ve gölge boyları kısalır. Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilier. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda Güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanıyor.