Gazete Vatan Logo

En hassas kulak MİT’e devredildi

Türkiye'nin dinleme ve istihbarat konusunda en donanımlı kurumu Genelkurmay GES Komutanlığı tüm ekibi ve teçhizatı ile birlikte MİT'e devredildi


Donanım ve teknik personel açısından TSK’nın en ileri teknolojiye sahip komutanlıklarından biri olan GES (Genelkurmay Elektronik Sistemler) Komutanlığı’nın, MİT’e (Milli İstihbarat Teşkilatı) devrine ilişkin çalışmalar tamamlandı ve devir gerçekleşti.

Bayrak Garnizonu olarak da bilinen GES Komutanlığı, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssü olarak biliniyor.

Ana karargah ve kuvvet komutanlıklarındaki Elektronik Harp Birlikleri’nden oluşan GES, istihbarat ve karşı istihbarat görevlerini yerine getirerek barış ve savaşta destek işlevi yapıyor.

Hassas dinleme operasyonlarından da sorumlu komutanlık olan GES, aynı zamanda uydu takibi ve iletişim izleme sistemlerini de yürütüyor. 1958 yılında ABD tarafından soğuk savaş döneminde o zaman ki ismiyle SSCB’ye yönelik dinleme ve istihbarat amaçlı kurulan GES Komutanlığı, soğuk savaşın sona ermesinin ardından Türkiye’ye devredildi.

GES Komutanlığı’nın ABD ile yapılan karşılıklı işbirliği ve bilgi paylaşımı protokolüyle görev tanımı belirlendi ve protokol gereği Türkiye’den aldığı istihbari bilgilere karşılık, PKK ile mücadelede Türkiye’ye istihbarat bilgisi vermeye başladı.

Türkiye’nin 13 yerinde konuşlanmış D/F istasyonları PKK’lılar başta olmak üzere yapılan telsiz konuşmalarını Ankara’da bulunan GES Komutanlığı’na iletiyor.

12 Eylül’ün de simgesi haline gelen askeri istihbarat üssünün de MİT’e devredilmesi, sivilleşmenin en önemli adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı