Gazete Vatan Logo

El Kaideci damgasına komik tazminat

Hilmi ve Leyla Tuğluoğlu çifti El Kaide üyelerine yataklıkla suçlandı. 4 ay hapis yatıp beraat ettiller. Komik bir tazminat aldılar

İstanbul’daki El Kaide saldırıları-nın faillerinin soruşturulduğu sırada Suriye’de gözaltına alındıktan sonra Türkiye’ye getirilen ve “yasadışı örgüte yardım ve yataklık” suçundan 4 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat eden Hilmi Tuğluoğlu ile eşi Leyla Tuğluoğlu’nun açtığı tazminat davasında hükmedilen toplam 250 YTL tazminatı Yargıtay az buldu.

Çok ağır suçlamalar...

Tuğluoğlu çifti, 15 ve 20 Kasım 2003’de İstanbul’da 4 yerde 60’dan fazla kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırılarının faillerine yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla 26 Kasım 2003’te Türkiye’nin talebi üzerine Suriye makamlarınca çocuklarıyla birlikte gözaltına alınarak ülkeye getirildi. Tuğluoğlu, soruşturma sonrasında çıkarıldığı mahkemece 4 Aralık 2003’te tutuklanırken, eşi serbest bırakıldı. Yasadışı örgüte yataklıktan yargılandığı dava sürerken 25 Mart 2004’te tutuksuz yargılanmak üzere bırakılan Tuğluoğlu, daha sonra beraat etti.

‘Geleceğimiz yok oldu’

Karar, 27 Temmuz 2004’te kesinleşince, Tuğluoğlu çifti 466 sayılı “Kanun Dışı Yakalanan veya Tutuklanan Kimselere Tazminat Verilmesi Hakkında Kanun” uyarınca Hazine aleyhine dava açtı. Dava dilekçesinde, Türkiye’nin tüm dünyada bir terör ülkesi olarak algılanmasına ve faillerinin insanların nefretini kazanmasına neden olan bomba faillerine yardım ve yataklık yapmak gibi son derece ağır bir suçlama ile eşi ve çocuklarının mağdur edilerek, ülkeye getirildiğini belirten Hilmi Tuğluoğlu, gözaltı ve tutuklu kaldığı sürede haksız olarak hürriyetinden mahrum kaldığını vurguladı. Bu dönemde maddi ve manevi büyük zorluklar çektiklerine dikkat çeken Tuğluoğlu, ayrıca kendisi ve ailesinin gelecek umutlarının tamamen yok olduğunu kaydetti. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğluoğlu çiftinin açtığı 6 bin YTL maddi, 30 bin YTL manevi tazminat davasını sonuçlandırdı. Mahkeme, Hilmi Tuğluoğlu’na 2 bin 500 YTL maddi, 200 YTL manevi, eşi Leyla Tuğluoğlu’na ise bin 500 YTL maddi, 50 YTL manevi tazminat verilmesine hükmetti. Tuğluoğlu ailesi, kararı temyiz etti. Yargıtay, yerel mahkemenin manevi tazminat miktarını düşük tuttuğuna hükmetti. Dosya, tazminat miktarının artırılması gerektiği belirtilerek, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderildi.


Haberin Devamı