Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları nasıl öğrenilir? Direksiyon sınavları ne zaman?

11 Şubat ehliyet sınavının sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. Adaylar resmi site üzerinden ehliyet sınav sonuçlarına ulaşabilirler. Haberimizde ehliyet sınav sonuçlarının nasıl öğrenildiğini ve direksiyon sınavları hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Ehliyet sınav sonuçları nasıl öğrenilir? Direksiyon sınavları ne zaman?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2017 yılı içerisinde yapılması planlanan Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı’nı 5 defa düzenleyecek. Bu yılın ilk MTSK sınavı 11 Şubat 2017 tarihinde düzenlendi ve kalan 4 sınav ise sırası ile, Mayıs, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında yapılacak. Tam tarihler ise sırası ile şöyle;

20 Mayıs 2017 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı

29 Temmuz 2017 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı

7 Ekim 2017 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı

23 Aralık 2017 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı

11 Şubat 2017 tarihli ehliyet sınavı sonucunu görüntülemek için sınava giren kişinin T.C. Kimlik Numarası yeterlidir. Ehliyet sınavı sonuçları ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden duyurulmaktadır.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

İlk olarak 11 Şubat 2017 tarihli ehliyet sınav sonucunu sorgulamak ve sonucunuzu öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığı’ nın resmi sitesine girmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Motorlu Taşıtlar Sınav’ sayfasında gerekli bilgileri girerek, 11 Şubat 2017 tarihinde girdiğiniz ehliyet sınavının sonuç bilgisini çok kolay bir şekilde görüntülemeniz mümkün olacaktır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA

Geriye kaldı 4 tane Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı. Peki bu diğer 4 sınav için illa Mayıs, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarını mı beklemelisiniz? Aslında bekleme gibi bir zorunluluğunuz yok. Milli Eğitim Bakanlığı geliştirdiği yeni bir uygulama ile artık Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı’nı elektronik olarak da düzenleyebiliyor. E-Sınav için her il olmasa da birçok ilimizin merkezi sınav noktaları aracılığı ile ehliyet sınavına uzun süreler beklemeden girebilir, sınav sonucunuzu sınav bittikten sonra hemen alabilir ve bu sınav sonucunuzun ‘geçer’ olması durumunda her bölge için aynı olmasa da ortalama 2-3 haftalık bir bekleyişten sonra direksiyon sınavına girebilirsiniz.

Haberin Devamı

2017 Yılı Ehliyet Sınavı ve Direksiyon Sınavı Ücretleri Ne Kadar?

2017 yılı için teorik sınav ücreti ister bu sene için düzenlenecek olan 5 yazılı sınav için olsun ister elektronik ortamda gerçekleştirilen teorik ehliyet sınavı için olsun 60 TL olarak belirlenmiştir. Pratik uygulama ile sonuçlandırılan direksiyon sınavı ücreti ise 80 TL olarak belirlenmiştir.

Ehliyet Sınavı Kaç Sorudan Oluşuyor?

Ehliyet sınavı toplam 50 sorudan oluşmaktadır (ister klasik usül yazılı sınav olsun ister elektronik sınav).

Peki Direksiyon Sınavına Ne Zaman Girebilirim?

Direksiyon sınavı tarihleri her il ve ilçe için farklılık gösterir. Kursların bulunduğu ilçelerdeki yoğunluk ve başarı durumlarına göre ortalama olarak teorik ehliyet sınavından 2-3 hafta sonra düzenlenmektedir.

Ehliyet Sınavında Başarısız Olanlar

Bir sürücü adayı girdiği ehliyet sınavında başarısız olur ise sıradaki ehliyet sınavına girmesi gerekmektedir. Yani 11 Şubat 2017 tarihli ehliyet sınavını geçemezseniz bir sonraki sınav olan 20 Mayıs 2017 tarihini beklemeniz gerekmektedir. Tabi elektronik sınav seçeneğinizin de olduğunu hatırlatarak. Toplamda 4 defa başarısız olma hakkınız bulunmaktadır teorik ehliyet sınavında. Eğer olur da 4 başarısız olma hakkınızı da kullanırsanız, ehliyet kursuna yeniden kayıt yaptırarak yeni bir dosya oluşturmanız gerekmededir.

Haberin Devamı

Direksiyon Sınavından Sonraki Süreç

Ehliyet sınavını başarılı bir şekilde geçtiniz. Direksiyon sınavını da yine başarılı olarak bitirdiniz. Peki, ehliyet sertifikası için neler gerekiyor? Bunun için öncelikle;

Sürücü olur raporunuzun,

Biyometrik fotoğrafınızın,

Sürücü belgesi harç ücretinizin,

Değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı ödemelerinizin

eksiksiz ve tam olması gerekmektedir. Yazılı veya elektronik ehliyet sınavından ve sonrasında yapılan direksiyon sınavından başarılı olarak geçerseniz 1 hafta gibi kısa bir süre içinde sertifikanızı alabilirsiniz.