Efkan Ala: Siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı
İçişleri Bakanı Efkan Ala son gelişmelere ilişkin açıklama yapTI.
Türkiye Suriye'de meydana gelen iç savaşta 4 yıldır kapılarını açmış durumda.
Kobani'de meydana gelen IŞİD saldırısından dolayı 2 günde 150 bini aşkın Suriyeli vatandaş akını oldu.
"SİYASİ MANTIKTAN YOKSUN BİR ÇAĞRIYDI"
Halk böyle iken bir HDP bir çağrı gerçekleştirdi. Bu çağrıda siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı. Türk vatandaşlarını sokağa davet etti, şiddete davet ettiler. Sonuçta kimseye faydası olmayan Suriye'deki Kürtlerin zararına olan Irak'taki Ezidilerin zararına olan bir hafta geçti.
Buradan soruyorum. Bundan karlı çıkan kim? Yıllardır Türkiye'nin uğraştığı mesele çözüm noktasına getirmek üzereyken bütün 77 milyonda umutlar belli bir noktaya gelmişken bunu yapıyorlar.
Yapılan açıklamalarda ise metinler arasına gizlenmiş, şiddet eylemleri sokak hareketleri destekleniyor. Tamamen bitirmek için çağrı yapmıyorlar. Bunu hem CHP hem de HDP yapmıştır. Sokak çözüm değil. "Derhal sonlandırılması gerek" demek yerine şiddete çağrı yapmışlardır.
"CHP BİR TUTMUŞTUR"
Siyasetin söyleyemeceği her hangi bir konu var mı? CHP Genel Başkanı'da sokakta vandalizm yapanlarla milletin canına kast edenlerle, güvenlik güçlerini aynı şekilde değerlendirmiştir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.
35 ilde eylem oldu. 31 kişi hayatınıkaybetti. Toplam 351 kişi yaralanmıştır. Dün akşam Bingöl'de meydana gelen olaylarda Emniyet Müdürümüze saldırı oldu ve bunu gerçekleştiren 5 terörist ölü olarak ele geçirildi.
2014 KİŞİ GÖZALTINDA
Vatandaşların zararları tespit edilerek Başbakanlık'taki fondan karşılanacaktır. 6-10 Ekim tarihleri arasında 1014 kişi gözaltına alındı 48 tutuklanmıştır. Şiddet olaylarına katılanların tespit çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.
Bu olaylara son vermek için herkes elinden geleni yapmalı. Bunun hiç kimseye faydası yoktur.Biz bakanlık olarak elbette kendi üzerimize düşeni en az maliyetle en az zararla yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama Türkiye'de zaman zaman bu kargaşanın da ortaya koyduğu , bir ülke kadar misafirin de olduğu bu dönemde etkili bir Türkiye için çalışırken bizi şiddetle uğraştırmaya çalışan çeşitli güçler olabilir. Biz de bunlara kaşı mücadele ediyoruz.
Şu saatten sonra olan biteni, meşru göstermeye çalışan, herkes bu duruma son vermek için derhal elinden geleni yapmalı.
Türkiye bu konularda çok tecrübeli. Biz en az zararla durumu yönetmeyi biliyoruz. Gereğini yaparız.
Bazı bölgede sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz, bizi güvenlerini kaybetmesinler. Bölgede Güçlenen bir Türkiye'yi örselemeye yönelik işbirlikleri olabilir. Türkiye bunları aşacak güçtedir. Ne söyleniyorsa siyasi platformlarda söylenebilir.




