Gazete Vatan Logo

E-Devlet üzerinden IMEI sorgulama

IMEI sorgulama işlemi hem E-Devlet üzerinden hem de cep telefonları ile kolayca yapılmaktadır. IMEI sorgulama işlemi ile telefonunuzun çalıntı olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden IMEI sorgulama

Bütün telefonların kendine ait bir kod numarası vardır. Bu numara telefona has olup bu özelliğiyle telefonları eşsiz kılmaktadır. Bu numara ile telefonun geçirdiği tüm olayları öğrenebiliriz. Çalıntı olup olunmadığını öğrenebiliriz. Bundan dolayı bu numarayı bilmek gereklilik arz etmektedir. Özellikle yurt dışından aldığımız veya getirttiğimiz telefonların IMEI numaralarını kesinlikle öğrenmeliyiz. IMEI numarası olmayan çalıntı olan telefonları kullanmayıp iade etmek en doğrusu olacaktır. Çünkü kimlik numarası olmayan telefonun başımıza neler getireceğinden emin olamayız.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

IMEI ingilizce açılımı, International Mobile Equipment Identıty'dir. Türkçe olarak açtığımızda ise uluslararası mobil cihaz kodu olarak çevrilir. Nasıl ki bizler kendimize ait bir kimlik numarası taşıyoruz aynen telefonlarımızda kendilerine ait bu numaraları taşırlar. Bu numaralar telefonlar üretilirken konulur ve değişime uğramadan aynı kalır. Bu numaralar tek ve benzersizdir. Ancak artık bir telefonun IMEI kodunu farklı bir telefona kopyalayarak iki telefonu kullanılmaz hale getirmek mümkündür.

IMEI Numaramı Nasıl Öğrenirim?

IMEI numarasını öğrenmenin çeşitli yolları vardır. Bu yolların ilki telefonlarımızdan ' *#06# ' tuşlarını kullanmaktır. Bu numarayı yazdıktan sonra telefonumuzun ekranına IMEI kodumuz çıkacaktır. Diğer bir yol ise telefonlarımızın arkasında bulunan bataryaya bakmaktır. Bataryada gördüğümüz 15 haneli numara telefonun IMEI numarasıdır. Ancak günümüzde yeni üretilen telefonların bataryası çıkarılamamaktadır. Bataryası çıkmayan telefonda bu yol mümkün olmamaktadır.

IMEI numaramızı öğrenmenin bir diğer yolu ise telefonumuzun menü kısmından 'Ayarlar' bölümüne girmek ve 'Cihaz hakkında' olan kısmı tıklamaktır. Bundan sonra 'Durum' seçeneğine tıklayarak, yeni açılan kısımda 'IMEI Bilgisi' seçeneğine tıklayarak IMEI bölümü üzerinden IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz. Eğer telefonunuzu yeni aldıysanız ya da kutusunu atmadıysanız bu kutu üzerinde de numaranızı yazıyor halde bulacaksınız.

IMEI numaramızı öğrenmenin son yolu olarak da e-devlet sistemini gösterebiliriz. E-devlet sistemi için ilk olarak e-devlet şifresi gereklidir. E-devlet sistemi üzerinden telefonunuzun çalıntı olup olmadığını, IMEI numaranızın doğruluğunu sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda yurt dışından aldığınız telefonunuzun yasal yollarla üretilip üretilmediğini de öğrenebilirsiniz. Bu sistemi kullanmak için türkiye.gov.tr adresi ya da BTK'nın sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bu yollardan biriyle IMEI kodunuzu öğrenip kendi adınıza gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Haberin Devamı