Gazete Vatan Logo

E-Devlet trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Artan araç sayısı beraberinde trafik kazalarını da getirmektedir. Buna bağlı olarak kesilen trafik cezaları da artmaktadır. Peki, trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır? İşte trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerinin tün detayları!

E-Devlet trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama için en çok tercih edilen yöntem e-Devlet ile yapılan sorgulama işlemidir. e-Devlet sistemi ile trafik cezanızı sorgulayabilmek için e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayan kişiler PTT şubesine giderek e-Devlet şifresini temin edebilirler ve trafik cezası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

TRAFİK CEZASI ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

e-Devlet ile Trafik Cezası Sorgulama İşlemi

e-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulamak için turkiye.gov.tr sitesinden ‘’ Sisteme Giriş’’ butonuna tıklayınız. Açılan ekran T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi girdikten sonra, ekranın sol tarafında yer alan ‘’Hizmetler’’ bölümüne giriniz. Burada bulunan seçeneklerden ‘’Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’’ sekmesine tıklayınız. Ardından denetim işlemleri menüsünden ‘’Ceza Sorgulama’’ tıklayarak aracın plaka numarası ile birlikte sizin vergi numaranızı ya da T.C. kimlik numaranızı yazınız. Bilgiler doğru şekilde yazıldığında araca ait olan herhangi bir trafik cezası olup olmadığı görülebilir. Trafik cezası sorgulama işleminin belli aralıklar ile yapılması gereklidir. Çünkü trafik cezası bulunan araçların muayene işlemleri yapılmaz ve daha fazla bir ücret talep edilir.

Haberin Devamı

e-Devlet ile Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Trafik cezanızı e-Devlet sistemi ile ödemek istediğinizde Sisteme T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan ‘’Hizmetler’’ bölümüne tıklayınız. Buradan açılan seçeneklerden ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı’’ başlığı altında bulunan hizmetlerden ‘’Ceza Ödeme’’ bağlantısı tıklanır. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra otomatik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesine yönlendirilirsiniz. Açılan sayfada, adınızı kayıtlı olan aracın plakası ve aracın bağlı bulunduğu vergi dairesi gibi bilgiler yer almaktadır. Otomatik olarak doldurulmuş olan bu bilgiler dışında, sizden istenen bilgileri de doğru ve eksiksiz bir şekilde yazınız. Sonrasında araca ait olan trafik cezasına ait olan bilgi ekrana gelecektir. Kredi kartı ile ödeme işleminizi bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Kesilen trafik cezaları bazen hatalı olarak gönderilmiş olabilmektedir. Böyle hatalı bir durum ile karşılaşıldığında trafik cezasının size ait olmadığını düşündüğünüzde, trafik cezası için itiraz dilekçesi yazabilirsiniz. Yazmış olduğunu itiraz dilekçesini ilgili birime göndermeniz gereklidir. Yapılan itirazlar için iki ay içinde geri dönüşler yapılmaktadır.

Trafik Cezası Ödeme Süresi Ne Kadar?

Araçlara kesilen her bir trafik cezasının belirli ödeme süreleri bulunmaktadır. Bu süreler en fazla 30 gün olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu süre içinde trafik cezasının ödenmesi gerekmektedir. Trafik cezası, tebliğ edildikten sonraki 15 gün içinde ödenirse trafik cezasının %25’i oranında bir indirim uygulanmaktadır. Böylece ceza indirimli olarak ödenmiş olmaktadır.