DTK Çalıştayı'na yargıdan çifte kıskaç
.
1) Diyarbakır Savcılığı inceleme başlattı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır’da geçtiğimiz haftasonu düzenlenen “1. Demokratik Özerklik Çalıştayı” ile ilgili inceleme başlattı. Savcılık, inceleme kapsamında yapılan konuşmaların dökümleri ve çalıştayın sonuç bildirgesini incelemeye aldı. Savcılık, suç unsuru tespit edilmesi halinde soruşturma başlatacak. “1. Demokratik Özerklik Çalıştayı”na Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile bazı gazeteci ve yazarlar katılmıştı. Çalıştayın sonuç bildirgesinde “özerklik konusunun” ele alındığı belirtilmişti.
2 Yargıtay Başsavcılığı BDP’ye kapatma davası sinyali
ANKARA - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı ‘Demokratik Özerklik’ taslağıyla gündeme gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile BDP arasında organik bir ilişki olup olmadığı konusunda inceleme başlattı. Başsavcılığın konuya ilişkin yaptığı açıklamada atıf yaptığı kanun maddeleri, organik bir ilişkinin tespit edilmesi halinde BDP hakkında bir kapatma davası açılacağını gösteriyor.
Başsavcılığın dün yaptığı yazılı açıklamada, yazılı ve görsel basında çalıştayda ‘Özerklik Modeli’ taslağının tartışmaya açıldığı yolunda haberler olduğu belirtilerek şöyle denildi: “Diyarbakır Başsavcılığı ve Valilikten işlem yapılıp yapılmadığı ve taslağın bir örneğinin gönderilmesi istenilmiştir. DTK ile ile bir siyasi parti arasında organik bir bağ olup olmadığı Siyasi Partiler Yasası’nın (SPY) 78, 80, 81, 82 ve 98 maddeleri gereğince incelemeye alınmıştır.”
Başsavcılığın açıklamasında incelemenin dayanağı olarak gösterdiği SPY’nin 78. maddesinde siyasi partilerin “Türk Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırı amaç güdemeyecekleri belirtiliyor. 80. maddesi ise “Partiler devletin tekliği ilkesini değiştirmek amacına yönelik faaliyette bulunamazlar” hükmünü taşıyor. 82. maddede partilerin, “bölgecilik veya ırkçılık amacına yönelik faaliyette bulunamayacakları” ilkesi yer alıyor. Başsavcılığın atıf yaptığı en kritik madde ise SPY’nin 98. maddesi. Bu maddede, SPY’deki yasaklara aykırı davranan partiler hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açılacağı hükme bağlanıyor. Başsavcılık bu maddeye atıf yaparak organik bir ilişki olduğunun tespit edilmesi halinde BDP hakkında kapatma davası açılacağını da şimdiden ilan etmiş oldu.