Gazete Vatan Logo

‘Dönüşen dershaneler özel okulları kapatır’

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, “Dönüşen temel liseler ikili eğitim yapabilir ve mevcut özel okulların kapanmasına neden olur” dedi

Özel okullar ve dershanelerle ilgili yeni yönetmelik tartışma yarattı. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, yeni yönetmeliğin dershaneden okula dönüşen kurumlara büyük kolaylıklar gösterdiğini ve özel okullar açısından kabul edilemez derecede hükümler içerdiğini kaydetti. Gülan, dönüşen liselere “Temel Lise” ismi verilmesinin özel okulculuğa ve eğitimin ruhuna aykırı olduğunu ve bu liselere verilecek ismin “Dönüşüm Lisesi” veya “Geçici Lise” olması gerektiğini söyledi. Gülan, “Dönüşüm okulları dışında kalan okullarda normal eğitim yapılır ve dengi resmi okullarda uygulanan ders süreleri esas alınır” şeklinde bir ifadenin olduğuna dikkat çekerek, “Bunun anlamı, dönüşen temel liseler ikili eğitim yapabilir ve her yolu deneyerek 4 yıl boyunca sanki bir dershane gibi çalışıp aynı zamanda lise diploması verip mevcut özel okulların kapanmasına neden olur demektir” dedi.

Dershaneden dönüşen binalarda farklı kurucuların okul açabileceğini de ekleyen Gülan , “Öğrenci ücretleri kurumun açacağı Bakanlığa veya Valiliğe bildireceği bir hesaba yatırılacak ve MEBBİS’de ki ilgili elektronik birime işlenecek. Bunun hukuki bir dayanağı olduğunu da sanmıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Asansör zorunlu oldu

Gülan, yeni yönetmelikte asansörü olmayan özel okulların, asansör yaptırmalarının zorunlu hale getirildiğini kaydederek, “Engelli öğrencilerle ilgili olarak her türlü tedbirin alınması zaten gerekli olan bir durum. Ama tarihi 100 yılı aşan okul binaları var. Bazıları asansör yapılması mümkün olmayan binalar. Bir günden böyle yapılacak denemez” diye konuştu.