Gazete Vatan Logo

Diyanetin 2008 planı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hacıların daha iyi yerlerde barınmaları için fiyatı artıracaklarını belirtti

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, hacıların daha iyi yerlerde barınmaları için fiyatı artıracaklarını belirtip “İncik-boncuğa çok para harcıyorlar. Oysa hacdan sadece zemzem ve hurma getirilir” dedi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, bu yıl hac mevsimi başlamadan önce bir dizi önlem alınacağını söyledi. Bardakoğlu, radikal sayılabilecek bu önlemleri hacıların rahatı ve güveni için aldıklarını vurguladı ve şöyle konuştu:

Şartları zor: Hac fiyatları barınma yöntemlerine göre belirleniyor. Suudi hükümetinin bize kiraladığı binalarda hacılarımız topluca kalıyorlar. Bir odaya, 5-6 bazen daha fazla kişi düşüyor. Dışarıda bulunan tuvaletlerde 20-30 kişi sıraya giriyor. Özellikle namaz vakitlerinde. Kolay bir durum değil. Müstakil odalarda kalan hacılarımız da var ancak bunun maliyeti yüksek. Hedefimiz bize tanınan müstakil oda tiplerini arttırmak. Gerekli girişimleri yapıyoruz.

Alış-verişe para yok: Hacılarımız, alışverişe çok para harcıyor. İncik, boncuk ve eşyaya çok para veriyorlar. Yakınlarına, komşularına hediye getirmek için çaba içerisine giriyorlar. Oysa hacdan, zemzem suyu ve hurma getirilir.

Fiyatlar artacak: Bir seçimin arifesindeyiz. Hacılarımız, ya maliyet düşük ve 30 kişinin tek bir tuvaleti paylaştığı hacca devam edecekler ya da müstakil odalarda rahat kalacaklar. Müstakil oda tipini arttırmak, haccın maliyetini yüzde 50-60 arttırır. Bir odada üç kişi kalırsa iskan maliyeti yüzde 100, iki kişi kalırsa iki katı artar.

Adrese hurma: Hedefimiz, hacılarımızın kutsal topraklara tek bavul ile gidip, tek bavul ile dönmesi. Hacılarımızın, hacdan dönüşte yakınlarına ve komşularına dağıtacağı zemzem suyu ve hurma, ev adreslerine teslim edilecek. Bunun için Başkanlık olarak Gümrük Müsteşarlığı ve PTT ile görüşmelerimiz sürüyor. Böylelikle, hacımız, temiz, ferah, maneviyata ağırlık vererek, hac görevini yerine getirecek. Yakınlarına, hediye olarak vereceği hurma ve zemzem suyu da, kendisi hacdan döndüğünde evinde olacak.

Haberin Devamı