Gazete Vatan Logo

Diyalektik Nedir? Diyalektik Düşünce Örnekleri Nelerdir?

Diyalektik, bir görüşü ya da tezi doğrularını ele alarak mantıksal yöntem ile sonuca varmaktır. Ele alınan konuların hatalı bölümleri doğruya çevrilir ve akıl yürütme yolu ile mantıklı hale getirilir. 

Diyalektik Nedir? Diyalektik Düşünce Örnekleri Nelerdir?

Diyalektik Nedir?

 Diyalektik, Yunanca tartışma sanatı anlamında gelmektedir. Genellikle akıl yürütme yolu ile araştırma ve doğrulama ulaşma yöntemi olarak kabul edilir. Diyalektik, bir kavram olarak ilk aşamada tartışma sanatı veya çelişkili yollar ile muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmiştir. Karşıtlıkların kullanıldığı ve akıl yürütmenin meydana geldiği bir yöntemdir. Diyalektik, farklı dönemlerde ve farklı filozoflar için farklı anlamlara gelmiştir. Platon için diyalektik en yüksek felsefi yöntem olarak kabul edilmiştir. Uygun sorular ve yanıtlar ile tartışma tekniği olarak kullanılmıştır.

 Aristoteles ise diyalektiği zorunlu sonuçlara giden bir akıl yürütme olmasa bile yararlı bir akıl yürütme tekniği olarak kabul etmiştir. Ona göre öncülleri herkes ya da çoğunluk tarafından kabul edilen akıl yürütme diyalektik bir akıl yürütmedir. Olasılıklı olanlar ise eristik akıl yürütmedir. Aristo, diyalektiği bilimse kabul etmez. 

 Diyalektik Düşünce Örnekleri Nelerdir?

 Eski ve köklü bir tarihe sahip olan diyalektik düşünce günümüzde hala önemli bir yere sahiptir. Diyalektik örneklerine bakılacak olursa Sokratik yöntemin tartışma ile düşünme sanatı eşliğinde antik dönemdeki yeniliklerini kabul etmek mümkündür. Sokrates dönemine göre sanatı ele alması ve gerçekliğin de çelişen yanlarını kullanarak akıl yürütme yoluyla yeni hale getirmesi diyalektik düşünceye örnek olarak verilebilir. 

Haberin Devamı

 Felsefede Diyalektik Düşünce Nasıl Anlatılır?

 Diyalektik düşünce felsefede oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca felsefi bir akım olarak da kabul edilmiştir. Diyalektikte gerçeklik ele alınır ve hem eksisi hem de artısı ile detaylı bir inceleme yapılır. Gerçekliğin gelişmelerini kabul etmek ve incelemek için de felsefi bir akım olarak kabul edilir. Özellikle bir görüş ya da herhangi bir gerçeklik söz konusu olduğunda tez ve antitez üzerinde konu ele alınır.

 Mantıksal olarak çözüme ulaşmak bu olayın felsefi yanını ortaya koyar. Bu yönüne bakıldığında yüzyıllardır kullanılan önemli bir akıl yürütme yöntemi olarak kabul edilir. Temel amaç gerçekliği tartışmak ve incelemektir. Gelişmeleri inceleyerek doğrunun geçerliliği tez ve antitezler ile ele alınır. 

Haberin Devamı

 Diyalektik TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

 Farklı biçimlerde ele alınsa da diyalektik kelimesinin Fransızca kökenli olduğunu bilmek gerekir. Diyalektik kelimesinin Türkçedeki anlamları gerçekliği, onun çelişmeleri ile inceleyen ve çelişmeleri aşmayı ağlayan bir akıl yürütme yöntemi demektir. Diyalektik ayrıca akıl yürütme ile doğru olana ulaşma yolu ya da eytişim anlamlarına da gelen bir sözcüktür. Herhangi bir görüşü ya da tezi mantıksal sonuçları ile inceleme sonucu o düşünce ya da tezi çürütme yöntemi olarak da kabul edilebilir. Türkçede diyalektik kelimesinin tüm bu anlamlar ile kullanılması mümkündür ve doğru kabul edilir.