Gazete Vatan Logo

Deprem uyarısı! Son depremler Marmara’daki olası büyük depremi tetikler mi?

Yaşanan son depremler endişe yaratıyor. Son olarak Ege Denizi’nde meydana gelen 5,4’lük depremin ardından Bilim Akademesi Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür deprem uyarısında bulundu. Peki, Ege Denizi’ndeki deprem Marmara’daki büyük depremi tetikler mi? İşte Prof. Dr. Naci Görür’den deprem uyarısı!

Deprem uyarısı! Son depremler Marmara’daki olası büyük depremi tetikler mi?

Son günlerde yaşanan depremler nedeniyle yer bilimcilerden uyarı üstüne uyarı geliyor. Ege Denizi’nde meydana gelen 5,4’lük depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür deprem uyarısında bulundu.

SON DEPREMLER MARMARA’DAKİ OLASI BÜYÜK DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Prof. Dr. Naci Görür, depremin Kuzey Anadolu Fay hattında stres yaratmış olabileceğini ve Marmara’daki olası büyük depremi etkileyebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Görür, NTV’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana gelmiş bir deprem olduğuna göre, bu Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde stres değişimine neden olabilir. Marmara’da beklediğimiz depremi öyle hemen tetikleyecek kadar güçlü bir değişim oluşturmayabilir ama, mutlaka oluşturacağı stres transferinin Marmara’da belli ölçüde etkisi olur. Bu açığa çıkan enerjiden elestik bir dalgalanma olur. En yakın fayın kırılmayan yerlerine doğru hareket ettiği için, Marmara kırılmayı bekliyor. Buraya ulaşan elastik dalgalar, bir bakıma burada birkmiş bir streste belli ölçüde değişimlere neden olur. Bu değişimde çoğu zaman, dolu bir bardakta bardağı taşıracak son damla gibi rol de alabilir. O konuda kesin bir şey söylemek doğru değil ama, benim görüşüme göre Marmara’daki fay hattını, bu olan 5,4’lük deprem belirli ölçüde etkilemiştir.”

Haberin Devamı