Gazete Vatan Logo

Deprem tatbikatı neden 18:57’de yapılacak? 12 Kasım deprem tatbikatında siren sesi çalacak mı, deprem tatbikatı nasıl yapılır, neden yapılacak?

12 Kasım deprem tatbikatı neden 18.57’de, anlamı ne, deprem tatbikatı ne kadar sürecek? Sorularına yoğun bir şekilde yanıt aranıyor. Türkiye geneli deprem tatbikatı yapılacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Düzce depreminin yaşandığı gün, saat 18.57'de ülke genelinde, "Çök, kapan ve tutun" tatbikatı yapılacağını, aynı anda tatbikat anonsu yayınlanacağını, tüm Türkiye'ye aynı anda SMS geleceğini bildirdi. Söz konusu açıklamaların ardından “Deprem tatbikatı neden 18.57 de? 12 Kasım deprem tatbikatı nasıl olacak 2022, AFAD deprem tatbikatı ne kadar sürecek?” sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Deprem tatbikatı neden 18:57’de yapılacak? 12 Kasım deprem tatbikatında siren sesi çalacak mı, deprem tatbikatı nasıl yapılır, neden yapılacak?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İlk kez bir ülke tatbikatı yapacağız. Radyolar tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye’ye aynı anda mesaj gelecek." demişti. Beklenen gün geldi. Peki, Deprem tatbikatı neden 18.57 de, anlamı ne, deprem tatbikatı nasıl olacak, AFAD deprem tatbikatı ne kadar sürecek?

Deprem tatbikatı neden 18.57’de?

Düzce depreminin 18.57'de gerçekleşmesinden ötürü 12 Kasım 2022 tarihinde de aynı saat içerisinde yapılmasına karar verildi. 

12 Kasım deprem tatbikatı nasıl olacak?

Ülke genelinde telefon, televizyon ve radyo ile cami ve belediye hoparlörlerinden duyurulacak anonsta, "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök-kapan-tutun tatbikatı yapılmaktadır." ifadesi kullanılacak.

Tatbikat kapsamında, mesajın duyulması halinde güvenli görülen bir yerde, sağlam bir nesnenin yanında ya da altında çökülecek. Sırt, pencerelere dönük şekilde kapanılacak, baş ve boyun, düşme ihtimali olan cisimlerden korunacak. Sarsıntı sona erene kadar, yatak veya oturma grubu gibi ağır ve büyük eşyalara tutunup beklenecek.

Haberin Devamı