Gazete Vatan Logo

Demirel: Muhtarını seçen halk cumhurbaşkanını da seçer


DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Halk, muhtarını seçiyor, il genel meclisi üyesini seçiyor, milletvekilini seçiyor, neden cumhurbaşkanını seçemesin" dedi. Demirel, en az 4 kişiden 2 kişinin oy verdiği, herkesi kucaklayan bir ismin cumhurbaşkanı olması gerektiğini söyledi. İzmir'de düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'nin benzerinin bugüne kadar düzenlenmediğini de değinen Demirel, "İzmir, 22 Temmuz'da bu mitingin hakkını vermeli" dedi.

Ankara'da düzenlenen 62'inci TOBB Genel Kurulu'na katılacak olan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Necip Kalkan ve meclis üyeleri ile Bergama, Tire, Menemen, Aliağa, Milas ve Ayvalık Ticaret Odası üyeleri, Güniz Sokak'taki konutunda 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin zor günler geçirdiğini belirterek, bu dönemde Demirel'in görüşlerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek Cumhurbaşkanlığı seçimi etrafında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Süleyman Demirel, Türkiye'nin şu anda bir takım siyasi sıkıntılar içinde olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanını seçebilmeliydi. Bu sıkıntılar biraz sistemden biraz beceriksizlikten kaynaklanıyor. Siyaset hukukun yetmediği yerlerde boşluğu doldurabilmeli. Herkesin kabul edebileceği ve herkesi kucaklayacak bir cumhurbaşkanı seçilebilirdi. Türkiye cumhurbaşkansız kalmaz. Nöbetçi diğeri gelene kadar nöbeti bırakmaz. Şimdi de öyle oluyor" dedi.

`HALKA GÜVENİN'

Cumhurbaşkanını halkın da seçebileceğini, 22 Temmuz'dan sonra oluşacak TBMM'nin de seçebileceğini kaydeden Demirel, "Cumhurbaşkanı, halkın seçmesini öngören yasayı veto etti. Ama Meclis bunu değerlendirebilir ve yeniden geçirebilir. Çok sıkışıklık olacaksa 22 Temmuz'da Meclis teşekkül eder. O Meclis isterse kendi isterse halka seçtirebilir. Benim tercihim halkın seçmesinden yana. Halk muhtarını, il genel meclisi üyesini, belediye başkanını, milletvekilini seçiyor da neden cumhurbaşkanını seçmesin" diye konuştu. Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili olarak, `Yanlış adam gelir oturur' şeklinde itirazlar olduğunu hatırlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O zaman halka güvenmiyorsunuz demektir. Sistemi güvenmiyorsunuzdur. O zaman olmaz. Yüzde 50'nin üzerinde oy almalı ki herkes cumhurbaşkanım diyebilsin, oy vermeyenler de halkın yarısından fazlası oy verdi ne yapayım desin. Yani 4 kişiden birinin değil en az 4 kişiden 2 kişinin seçtiği bir cumhurbaşkanı olmalı. Bizim sistemde cumhurbaşkanının pek fazla yetkisi yok gibi görünüyor ama cumhurbaşkanı koordinatör görevi görüyor. Bugün devlet dışarıdan parçalı bir görünüm arz ediyor. Kurumlarımız bir devlet gibi. Hükümet bir devlet gibi, Askerler bir devlet gibi. Bu iyi bir şey değil. Türkiye buna layık değil. Bu zorluklar aşılacak. Türkiye'yi seçim yorgunu yapmak çok doğru değil."

`İZMİR, MİTİNGİN HAKKINI VERMELİ'

İzmir'de düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ne de değinen ve İzmirli işadamlarını miting nedeniyle kutlayan Demirel, "İzmir'de böyle bir şey olacağı belliydi. Bizi de zamanında İzmir'de çok güzel ve büyük mitingler yaptık. Ama 80 yıldır böylesi görülmedi. İzmir, 22 Temmuz'da bu mitingin hakkını vermeli. İzmir demokrasi için her zaman büyük dersler vermiştir. Yıllar önce referandumda (siyasi yasakların kalkması), İzmir mitingi kurtarmıştır evet çıkmasını. Bu unutulmaz" dedi. İzmir'deki mitingde, `Hem Müslümanız hem laik. Bu gavurluksa gavuruz' yazılı bir pankart açıldığını hatırlatan Demirel, "Türkiye çoğunluğu Müslüman bir ülkedir ve bu laik olmaya engel değildir. Kutuplaşmalar yaratılmamalı" dedi.

AB ile ilgili gelişmeleri de değerlendiren Demirel, Türkiye'nin Avrupa'ya kızabileceğini ama asla Avrupa'dan kopmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 43 senedir AB üyeliği peşinde olduğunu hatırlatan Demirel, "Bu ülkeler ne egemenliklerini kaybetmek, ne de bağımsızlıklarını yitirmek için bir araya gelmedi. Avrupa'nın standartlarını yakalamanız lazım. Avrupa'da kişi başına milli gelir 30 bin dolar iken, Türkiye kişi başına milli gelirde 5 bin dolarda duramaz. Önümüzdeki 10 yıl içinde, en az kişi başına 20 bin dolar geliri yakalamak zorundayız" diye konuştu.

TAM DESTEK

İzmir Ticaret Odası'nın bugüne kadar çok önemli çalışmalar yaptığına da değinen Demirel, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin kurulmasının başlı başına bir olay olduğunu söyledi. Demirel, "Sayın Demirtaş'ın İzmir Hava Yolları'nı kurması, diğer sanayi projeleri çok önemli girişimlerdir. Sizler proje üreticisiniz. Proje üretirseniz, bu projeleri de uygularsınız" dedi. Demirtaş'ın, "İzmir'in EXPO 2015 adaylığına desteğinizi bekliyoruz. Dünyada çok sayıda Cumhurbaşkanı'nı, Başbakanı tanıyorsunuz bize destek verin" sözleri üzerine ise Demirel, "Üzerime ne düşüyorsa ben yapmaya hazırım. Avrupa'da 30, Güney Amerika'da 15'e yakın Cumhurbaşkanı, Başbakan tanıyorum. Telefonla destek istemek, mektup yazmak ne isterseniz yapabilirim. 45 ülkeyi benden sorun" dedi. Demirtaş da, "Zaten, 98 BIE üyesi ülkenin 50'sinin oyuna ihtiyacımız var. O zaman bu iş tamam demektir" diye konuştu.

Haberin Devamı