Gazete Vatan Logo

Delta Formülü Nedir? Diskriminant Analizi Nasıl Yapılır?

Diskriminant delta adı verilen Δ simgesi ile gösterilen matematiksel alanda önemli bir ifadedir. Delta konusu matematik biliminde temel yapı taşları arasında yer alabilecek bir konuyu oluşturmaktadır. Delta konusu polinomların incelenmesi haricinde başka matematik alanları da içerisinde kullanan bir kavramı temsil eder. Konik kesitler ve kuadratik şekiller ile bağlantılı olan diskriminant konusu genel itibari ile bu konuların da çok daha iyi anlaşılabilmesine olanak sağlamaktadır. 

Delta Formülü Nedir? Diskriminant Analizi Nasıl Yapılır?

Delta Formülü Nedir?

 Delta yani diskriminant matematik biliminin önemli bir yerinde bulunan cebirsel bir kavramı simgeler. Kullanım amacı ise gerçek katsayılı olan ikinci dereceli polinom denklemlerinin çözülebilmesidir. Aynı zamanda ikinci dereceden büyük olan herhangi bir polinomun da köklerinin ortaya çıkarılması adına bu kavramı hesaplama yöntemi bulunmaktadır. Köklerinin toplamının bulunması için gerekli olan ifadenin ve köklerinin çarpımının bulunması için gerekli olan ifadenin ortaya çıkması amacı ile genişletilmiştir.

 Zaten bir polinom için köklerin çoklu olması ya da olmaması için gerekli görülen şart da deltanın varlığıdır. Diskriminant yani Δ (delta) ile gösterilen matematiksel cebir pek çık problemin çözümünde yardımcı olmaktadır. Bu yardımı ise elbette ki sahip olduğu formül ile yapmaktadır. Bununla beraber delta formülü şu şekilde geçer;

 ax² + bx +c=0 verilen bilinmeyenli denklemin deltasını yani diskriminantını hesaplamak için;

 Δ =b²– 4ac formülü kullanılır. 

 Diskriminant Analizi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

 Diskriminant (delta) analizi, üzerinden ölçüm alınabilen bir birimin sonsuz olmayan rakamı bilinmekte olan ve çeşitli kitlelerinden birine atanmasını sağlayan istatistiksel olarak tanımlanabilir. Diskriminant analizi son derece önemlidir. Burada atama işlemini yaparken birim alınan gözlem değerine bakılır.

 Ait olunan kitleden değişik bir diğer kitleye atanması halinde, bir hata yapılmış olmaktadır. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Diskriminant yani delta analizinde meydana gelen bu hataya, hata oranı denilmektedir. Aynı zamanda hatalı sınıflandırma ihtimali olarak da isim verilir. Diskriminant analizinde esas amaç, atama işlemini mümkün olan minimum hata ile tamamlamaktır.

Diskriminant analizi su şekilde yapılır;

Vakaları ve değişkenleri içeren bir veri tablosu oluşturulur.

Ardından sayısal veriler ile matematiksel model oluşturulur. 

Son olarak, her bir vakanın neden bir ya da başka bir gruba ait olduğunu açıklamak gerekir.