Gazete Vatan Logo

DEK ve Vortex kar yağışı nedir? Siklon ne demek, vortex etkisi kar ve DEK yağışı ne anlama geliyor?

Meteoroloji uyarıları devam ediyor. Balkanlar'dan gelen soğuk hava dalgası Türkiye’yi etkisi altına aldı. Tahminlere göre karlı ve soğuk hava kuvvetini artırarak 3. dalgaya neden olacak. Batı Karadeniz açıklarında beklenen siklon en büyük etkisini İstanbul’da gösterecek. Soğuk hava kütleleri yoğun kar yağışına sebep olacak, vortex" etkisi ile aralıksız 12-14 saat civarı yoğun kar yağacak. Deniz etkisi kar yağışı olarak bilinen DEK’ler de İstanbul’da kendini gösterecek. Söz konusu açıklamaların ardından DEK yağışı nedir, Vortex nedir, Vortex etkisi kar ne demek? Sorularına yanıt aranmaya başlandı. Siklon, Vortex etkisi kar ve Deniz etkisi kar yağışı hakkında merak edilenler…

DEK ve Vortex kar yağışı nedir? Siklon ne demek, vortex etkisi kar ve DEK yağışı ne anlama geliyor?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AKOM ve AFAD geçen haftadan beri kar yağışına yönelik uyarı yapıyordu. Türkiye’yi etkisi altına alan Balkanlar ve Karadeniz üzerinden gelen aşırı soğuklar İstanbul ve birçok ilde etkisini gösterdi, bazı yerlerde kar 20 cm'nin üzerine çıktı. Vortex ve DEK etkisi ile soğuk hava ve kar yağışının artacağı uyarısında bulunuldu. Peki, DEK ve Vortex kar yağışı nedir? Siklon ne demek, vortex etkisi kar ve DEK yağışı ne anlama geliyor?

Vortex nedir, vortex etkisi kar ne anlama geliyor?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu etiketleyerek uyarıda bulunan Havaforum'un paylaşımına göre; Batı Karadeniz açıklarında beklenen siklon en büyük etkisini İstanbul’da gösterecek: Pazartesi günü megakentimiz İstanbul'da hayatı olumsuz yönde etkileyebilecek "vortex" etkisi ile aralıksız 12-14 saat civarı yoğun kar yağışı bekleniyor. Tahminlere göre önce sabah Avrupa yakasından başlayıp tüm şehre yayılacak. Tahminlere göre soğuk hava dalgasının en sert günü bugün yaşanacak.

Vortex (Vorteks), bulunduğumuz coğrafyada (Kuzey Yarı Küre), saat yönünün tersine dairesel hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımıdır. Bu hava akımı deniz üzerinden hareket ederek bol miktarda yağış toplar ve uğrayacağı yere bol miktarda yağış bırakır.  Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. Kısacası o lokasyonda hayatı olumsuz yönde etkileyebilecek meteorolojik hadiselere neden olur.

Haberin Devamı

DEK ne demek, DEK kar yağışı nedir?

Deniz etkisi kar yağışı olarak bilinen DEK’ler de bugün İstanbul’da kendini gösterecek. Karadeniz üzerinden şehre gelecek kütlelerin yoğun kar yağışına sebep olması bekleniyor.

Soğuk hava dalgasının perşembe gününe kadar İstanbul ve çevresinde etkisini sürdürmesi bekleniyor. Yurdun doğu kesimlerinde gelecek hafta sonuna kadar kar yağışı sürecek. Karlı hava uzun süre Türkiye gündeminde kalacak.

DEK, deniz etkisi kar veya deniz efekti kar kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçede deniz etkisi kar veya deniz efekti kar olarak karşılık bulan Sea Effect Snow isimli doğa olayını ifade etmektedir. Yerel ve lokal olarak meydana gelen bu yağış türü İstanbul gibi coğrafyalarda ciddi kar yağışına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Siklon nedir?

Atmosferde bir alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgârların oluşturduğu güçlü fırtına.

METEOROLOJİ'DEN DENİZLER İÇİN FIRTINA UYARISI

Öte yandan Meteoroloji, Batı Karadeniz'in Batısı, Marmara ve Kuzey Ege'de denizler için fırtına uyarısında bulundu.