Gazete Vatan Logo

Datça'da orman yangını! Bakan Kirişci canlı yayında duyurdu, yangın kontrol altına alındı...

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan ve 600 hektar alanda etkili olan orman yangını ile ilgili iyi haber geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "Datça'daki yangın kontrol altında. Soğutma çalışmaları devam ediyor" dedi. 24 saat boyunca söndürülme çalışması devam eden yangından etkilenen 7 kişi tedavi görüyor, 4'ü ağır toplam 10 ev hasar aldı.

Datça'da orman yangını! Bakan Kirişci canlı yayında duyurdu, yangın kontrol altına alındı...

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça’daki orman yangınına ilişkin açıklamalarda bulundu. İyi haberi duyuran Bakan Kirişci şunları söyledi: OGM ve diğer kamu kurum ve kuruşları ile başarılı bir şekilde tamamlandı. Yangın kontrol altına alındı. Yaklaşık 300 hektarlık alan zarar gördü.Soğutma çalışmaları devam ediyor. 4 ev ağır hasarlı olmak üzere toplam 10 ev zarar görmüştür. Vatandaşlarımıza ilişkin can kaybı yaşanmadı. Büyükbaş, küçükbaş ve arıcılıkla ilgili kovanlar bulundukları yerden alındı. 22 kişi yangından olumsuz etkilendi, 13 kişi taburcu edildi.Maddi kayıplar telafi edilebilir ama canlarımız koruduğumuzu belirtmekten memnuniyet duyuyorum. 24 saat önce başladığında rüzgarın aşırı şiddeti çalışmaların biraz zor geçmesini sağladı. Alanın bulunduğu coğrafya zor bir bölge. Bu zorluklara rağmen 24 saat sürmeden yangın kontrol altına alındı.Vatandaşlarımızın zarar ve ziyanları ile ilgili tespit çalışmaları tamamlandığında devletimiz tarafından ödemeler inşallah gerçekleştirilecektir.Geceleyin görev yapabilen helikopterlerimiz de uçuşlarını gerçekleştirdi. Bizim için asıl olan orman çalışanlarımızın zorunu kolaylaştıran önemli enstrümanlardır.

Haberin Devamı

YANGIN; TRAFODAN KAYNAKLI

Rabbim böyle yangınları göstermesin. Bu ne ilk, ne son yangın olacaktır. Bize düşen aziz milletimizin de desteği bizim için önemlidir. Trafodan kaynaklı böyle bir yangını 24 saatten kısa sürede kontrol altına almaktan çok mutluyuz. Basın toplantısından sonra o cengaverleri bir kez daha şükranlarımız sunmak için yerinde ziyaret edeceğiz.Gece 3 ya da 4 kez havadan denetim sağladık. Mutlu sona geldik, sizlere de teşekkür ediyorum. Bütün kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum."

DATÇA'DAKİ YANGINA ANKARA'DAN ANLIK TAKİP

Muğla'nın Datça ilçesine bağlı Mesudiye Mahallesi Hava Radar mevkisinde kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 12.30 sıralarında çıkan yangını söndürme çalışmasında; 10 uçak, 3 idari helikopter, 17 su atar helikopter, 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 21 su tankeri, 61 iş makinesi, 6 toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ve 1596 personel görev yapıyor.Ekiplerin sevk ve idaresi ise Tarım ve Orman Bakanlığı Acil Durum Yönetimi Merkezi'nden yapılıyor. Merkezdeki 20 kişilik ekip, yangın bölgesindeki ekip ve araçları harita üzerinden görüntüleyip gerekli koordinasyonu sağlıyor. Bölgeden gelen kamera ve uydu görüntülerini de inceleyen ekip, insansız hava aracı (İHA) görüntüleri ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarını da değerlendiriyor

Haberin Devamı

Datça'nın Mesudiye Mahallesi, Hava Radar mevkiindeki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 12.21 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları fark eden çevredekiler, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne durumu bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 5 söndürme uçağı, 9 helikopter, 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer ve çok sayıda orman işçisi sevk edildi. Söndürme çalışmalarına askeri birlikler, çevredeki sitelerin yangın söndürme ekipleri ile bazı inşaat firmalarının beton mikserleriyle de destek verildi. Tedbir amacıyla Datça - Palamutbükü kara yolu trafiğe kapatıldı.Mesudiye mahallesinin Döşeme, Mezgit, Ovabükü ile Hayıtbükü mevkiilerinde 450 hanede yaşayan 2 bin 500 vatandaş ile 38 büyükbaş ve 45 küçükbaş hayvanın tahliyesini gerçekleştirdi.  Günün aydınlanması ile birlikte alevlere 12 helikopter ile 5 uçakla havadan söndürme çalışmaları tekrar başladı. Karadan ise 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinesi ve 1466 personelin katıldığı söndürme çalışmalarına destek oluyor. Rüzgar şiddetini düşürürken, tek nokta olan Kızılbük mevkiinde yangının kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf edildi.

Haberin Devamı

 

BUNDAN SONRA NELER YAPILACAK?

Bakan Kirişci bundan sonra yapılacakları şöyle anlattı " Öncelikle vatandaşlarımızın gerçek anlamda zarar ve ziyanları. Bu ev olur, tarımsal varlıklarımız olabilir. Tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra devletimiz her zaman olduğu gibi bu ödemeler vatandaşın zararı ve ziyanın tazmini konusu inşallah gerçekleştirilecektir.Bizim 183 yıllık OGM'miz var. Bunlara orman, yangın savaşçıları diyoruz. Bunlar gerçekten bir cengaver. Mesela 16 adet TOMA yangın söndürme için kullanılmıştır. Belediyelerin vermiş olduğu yangın söndürme araçları da önemlidir. OGM'miz yazılım, donanım, beşeri sermaye, insan kaynakları bütün yönleriyle gerçekten yeterlidir.Bir konunun daha altını çizmek isterim. Geceleyin görev yapabilen helikopterlerimiz de uçuşlarını gerçekleştirmiştir. Bu ne ilk ne de son yangın olacaktır. Verilen mücadele tek başına yeterli değil. Aziz milletimizin de duyarlılığı, desteği bizim için de son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


"19 KİŞİ ETKİLENDİ"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Datça yangınıyla ilgili son durumu paylaştı: "Muğla Datça’daki Orman Yangını maalesef devam ediyor. Şu ana kadar olaydan 19 kişi etkilendi. 9 kişinin tedavisi halen sürüyor, 9 kişi taburcu edildi, 1 kişi ise tedaviye ihtiyaç duymadı. 84 sağlık personelimiz; 18 ambulans, 9 UMKE Timi ve 1 Mobil Komuta Aracıyla görev başında."


KARA EKİBİNİN SAYISI ARTIRILDI
Datça’daki orman yangınında havanın kararmasıyla birlikte karadan müdahale yoğunlaştı. Bölgeye takviye kara ekipleri sevk edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı yangındaki son duruma ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, "Muğla’nın Datça ilçesi Mesudiye Mahallesi’nde çıkan orman yangınına kısa sürede müdahale edildi. Yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Yangında 10 uçak, 20 helikopter, 156 arazöz,19 su tankeri, 29 iş makinası ve 1138 personel görev alıyor. İHA’ların da görev yaptığı yangını söndürmek için orman kahramanları cansiperane çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.


GECE GÖRÜŞLÜ SÖNDÜRME HELİKOPTERİ MÜDAHALE ETTİ
Gece görüş sistemine sahip iki Yangın söndürme helikopterleri alevlerin üzerine aralıksız olarak sorti yaparak söndürme çalışmalarını sürdürürdü.


ARI KOVANLARI VE HAYVANLAR BÖLGEDEN GÖTÜRÜLDÜ
Yangına ekiplerin müdahalesi devam ederken, bölgede arıcılık yapan vatandaşlar, kovanları alevlerden uzak bölgeye götürdü. Bunun yanı sıra besicilik yapan köylülerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını güvenli bölgeye taşıdı.


ÜÇ İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI
Dumandan etkilenen 2 orman işçisi ve ayağı burkulan 1 orman işçisi hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre orman işçilerinin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

GECE HAVADAN MÜDAHALE
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, akşam saatlerinde Datça’ya gelerek çalışmalar hakkında bilgi alırken, gece görüş sistemli yangın söndürme helikopterlerinin ilk kez burada kullanılacağını da açıkladı. Kirişci, “Teknolojimiz en üst seviyede. Gece kullanılabilen helikopterleri de ilk defa burada deneyeceğiz” dedi.


2500 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Mesudiye mahallesinin Döşeme, Mezgit, Ovabükü ile Hayıtbükü mevkiilerinde 450 hanede yaşayan 2 bin 500 vatandaş ile 38 büyükbaş ve 45 küçükbaş hayvanın tahliyesini gerçekleştirdi.


JANDARMA TAHLİYE ÇALIŞMALARINA DESTEK VERDİ
Datça'da orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi aralıksız olarak devam ediyor. Jandarma ekipleri de Mesudiye Mahallesi Döşeme, Mezgit, Ovabükü, Hayıtbükü mevkilerinde 450 hanede yaklaşık 2 bin 500 vatandaşın tahliye işlemini gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra ekipler, 38 büyükbaş ve 45 küçükbaş hayvanın da güvenli bölgelere taşınmasında yardımcı oldu. Jandarma ve emniyete ait TOMA araçları da söndürme çalışmalarına etkin şekilde destek vererekr alevlerin önünü kesmek için büyük çaba harcıyor. 

YANGININ NEDENİ TRAFO...
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bölgeye gelerek, incelemelerde bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında ilk belirlemelere göre yangının çıkış nedeninin elektrik trafosundan kaynaklı olduğu belirtti.