Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın Başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO zirvesindeki temasları kapsamında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Hollanda Başbakanı Rutte'nin ardından Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, ikinci gününde devam ediyor. NATO liderleri, zirve çerçevesinde Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı'nın ikinci oturumuna katıldı.

Zirve kapsamında dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün ilk olarak İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir görüşme gerçekleştirdi.

ERDOĞAN-MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin ikinci gününde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. Görüşmeye dair ilk resmi açıklama Ankara'dan geldi, açıklamada buluşmanın iyi bir atmosferde geçtiği vurgulandı. Açıklama şöyle:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Vilnius/Litvanya’da düzenlenen NATO Zirvesi marjında Türkiye ve Yunanistan’ın Dışişleri Bakanlarının da katılımıyla bir araya gelmişlerdir. Görüşme iyi bir atmosferde gerçekleşmiştir. Sayın Erdoğan ve Sayın Miçotakis, son aylarda ikili ilişkilerde oluşan olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arzetmesinin her iki ülkenin de yararına olduğu hususunda mutabık kalmışlardır. Bu amaçla iki taraf, önümüzdeki dönemde olumlu ivme üzerine inşa etme ve iki ülke arasında çoklu iletişim kanallarını harekete geçirme konusunda mutabakata varmışlardır. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik’te düzenlenmesi konusunda anlaşmışlardır. İki Dışişleri Bakanını süreçlere rehberlik etmek ve ilerleme hakkında rapor vermekle görevlendirmişlerdir. İki lider, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyileşmesini sağlayacak güven ortamının ve koşulların oluşturulması amacıyla her düzeyde daha sık temaslarda bulunulması niyetlerini vurgulamışlardır."

Haberin Devamı

CNN International tarafından zirvenin ikinci gününde tüm gözlerin çevrildiği randevu olarak tanımladığı görüşmeden sonra henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak Yunan medyasındaki haberlerde, Erdoğan ve Miçotakis buluşmasının nasıl geçtiğine dair detaylar var. Yunan hükümet kaynaklarının verdiği bilgiyi sayfasına taşıyan Kathimerini gazetesi, görüşmenin olumlu bir atmosfere sahne olduğunu, Erdoğan ve Miçotakis'in samimi şekilde müzakere ettiğini yazdı. Habere göre, Türk ve Yunan liderler ikili ilişkilerin geleceği için bir çerçeve belirledi.

Haberin Devamı

MİÇOTAKİS'TEN SICAK MESAJ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesi sıcak bir mesaj gönderdi ve bu görüşmenin 'bir başlangıç' olabileceğini vurguladı ve "İki ülkedeki seçimlerin ardından ilk buluşmamız olacak. Her ikimizin de güçlü halk desteğiyle Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin yeniden başlaması için ilk adımı atabileceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

ABD DETAYI
Bugünkü görüşmenin gerçekleşmesinde ABD'nin oynadığı katalizör rolünü öne çıkaran Kathimerini, Washington'ın Türk-Yunan ilişkilerindeki sorunların çözümünü en üst düzeyde teşvik ettiğini aktardı. Gazeteye göre, belirlenen yeni çerçeve Ege'de silahlanma, sorunların çözümü için müzakereler ve her durumda Doğu Akdeniz'deki sükuneti pekiştirmeyi içeriyor.

Haberin Devamı

Yunan Ethnos gazetesi de Erdoğan-Miçotakis buluşmasının pozitif bir havada geçtiğini yazdı, başbakanlık kaynaklarının ilk değerlendirmelerini sayfasına taşıdı. Ethnos'taki haberde Türk ve Yunan liderlerinin randevusunun beklenenden uzun sürdüğü, bu nedenle Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Alman mevkidaşı Olaf Scholz'la olan randevusunu iptal ettiği belirtildi. Ethnos, yerel saatle 15.00'te (TSİ 16.00) kameralar karşısına geçecek Miçotakis'in Erdoğan görüşmesine dair daha fazla detay paylaşmasının beklendiğini de ekledi.

'ÇOK İYİ BİR İLETİŞİM VAR'
Yunan gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis'in kameralar önündeki diyaloğuna da yer verdi. Liderlerin her iki ülkede de yeni atanan kabinelere atıfta bulunduğunu kaydeden Ethnos, Erdoğan'ın "Anlıyorum ki, dışişleri bakanlarımız çoktan konuşmuş ve aralarında çok iyi bir iletişim ve işbirliği var" dediğini yazdı. Ethnos, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Twitter mesajını da aktardı. Erdoğan, Twitter hesabından "NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı