Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amacımız 1 yılda 319 bin, toplamda da 650 bin konut inşa etmek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da depremzedelerle bir araya geldiği iftar programında konuştu. Erdoğan, "Geçici Ticaret Merkezleri geri dönüşü hızlandıracak. Amacımız 1 yılda 319 bin konut toplamda da 650 bin konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırmaktır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amacımız 1 yılda 319 bin, toplamda da 650 bin konut inşa etmek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da “GSB Yurtları İftar Buluşması” programında depremzedelerle birlikte oruç açtı. Programda konuşan Erdoğan, “Deprem gününden sonra geçen yaklaşık 1,5 ayda arama kurtarma çalışmalarını tamamladığımız acil yardım dağıtımlarını düzene soktuğumuz, en kazları süratle kaldırdığımız, geçici barınma merkezlerini oluşturmayı sürdürdüğümüz kalıcı konutların inşasına başladığımız özetle yaraları hızla sarmaya başladığımız bir süreç yaşadık. Ülkemizin 11 ilinde 14 milyon insanı doğrudan etkileyen böylesine büyük bir felaket karşısında böylesine hızlı bir toparlanmayı sağlamak kolay değildir. Devletimiz tüm kurumlarını imkanlarını gerekli tüm personelini deprem bölgesinde görevlendirmiştir. Milletimiz sivil toplum kuruluşlarıyla ilk günde beri depremzede vatandaşlarımızın yanındadır. Dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere uluslararası yardımları da asla unutmayacağız. Depremzedelerimiz de, milletimizde şundan emin olsun ki orada ki arkadaşlarımız insan üstü bir gayretle çalışarak her eksiği gidermenin her talebi karşılamanın mücadelesini yürütmüştür. Buna rağmen felaketin etkilediği alanın genişliği, nüfusun çokluğu, iklim şartları gibi sebeplerle elbette bir takım eksikler, sıkıntılar yaşanmıştır. Kısa bir sürede bunlarında telafisi zaten yapılmıştır.

Haberin Devamı

“Toplamda da 650 bin konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırmaktır”
Toplamda 650 bin konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırılacağını belirten Erdoğan, “Amacımız 1 yıl içerisinde alt yapısıyla tüm sosyal ve ticari birimleriyle 319 bin konut toplamda da 650 bin konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırmaktır. Yerinde dönüşecek yerleri de tarihi ve kültürel dokuya uygun şekilde sağlam ve güvenli yapılarla şehirlerimize kazandıracağız. Ramazan vesilesiyle ziyaret ettiğimiz şehirlerimizde kalıcı konutlarımızın temel atma törenlerini de gerçekleştiriyoruz. Kahramanmaraş’ı, Hatay’ı inşallah yarında Adıyaman’ı, Malatya’yı, Gaziantep’i ve depremde zarar gören diğer tüm şehirlerimizi yeniden inşa ve ihya edene kadar gece gündüz çalışacağız. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımdan şehirlerine sahip çıkmalarını istiyorum. Kullanılamayacak hala gelen evler ve artçı sarsıntıların yol açtığı huzursuzluk sebebiyle başla yerlere giden milyonlarca vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın bir kısmı da burada olduğu gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın yurtlarında kalıyor. Ayrıca otellerde kamu misafirhanelerinde evlerde kalan vatandaşlarımız bulunuyor. Bunlarında bir an önce geri dönerek yuvalarına işlerine, hayatlarına yeniden kavuşmalarını hedefliyoruz. Sanayi kuruluşlarının üretime başlamasıyla geçici ticaret merkezlerini ve sağlam dükkanların açılmasıyla, tarımsal çalışmaların yoğunlaşmasıyla geri dönüşlerin süratleneceğine inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Felaketin yaralarını tamamen saracağız”
“Felaketin yaralarını tamamen saracağız” diyen Erdoğan, “ Dağıttığımız çadırlarla, kurduğumuz konteyner kentlerle inşa ettiğimiz prefabrik yapılarla geçici barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Hasarsız binalarda zaten oturula biliniyor. Az hasarlı binalarda küçük tadilatların ardından kullanılabiliniyor. Kalıcı konutların devreye girmeye başlamasıyla inşallah bu şehirlerimizin önünde yep yeni bir dönem başlatacağız. Ölen canları geri getiremeyiz. Ama bunun dışında yıkılan her şeyi yeniden yaparak Allah’ın izniyle bu felaketin yaralarını tamamen saracağız. Kardeşlerim milletimizin birlik, beraberlik, kardeşlik hasretlerinin ne kadar güçlü olduğunu son deprem felaketinde bir kez daha gördük. Ramazan ayı bu hasretlerin zirveye çıktığı bir dönemdir. Ülkemizin dört bir yanında insanlarımız bu ayın bereketinden istifade ederken, deprem bölgesindeki kardeşlerini de unutmuyor. Belediyelerimiz Ramazan boyunca hizmet vermek üzere deprem şehirlerimizi ilçe ilçe, köy köy, paylaştı. İftarıyla, sahuruyla, sohbetiyle Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirecek programlar yapılıyor. Aynı şekilde diğer şehirlere gitmiş depremzedelerimiz de ihmal edilmiyor. Bu kardeşlerimizin Ramazan ayında mahsun kalmaması için bugün burada yaptığımız iftar gibi programlar düzenleniyor. Tabi Ramazan ayının sembolü olduğu birlik ve kardeşlik ikliminin bizim medeniyetimizde çok müstesna bir yeri var. Ülkemizin dört bir yanında ve yurtdışındaki insanlarımız arasında bu iklimin güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Türkiye’nin Cumhuriyetimizin ilk asrındaki demokrasi ve kalkınma eksiklerini tamamladığı ve yeni bir katılıma hazırlandığı bir dönemde böyle bir kucaklamaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Konuşmasına devam eden Erdoğan, “Türkiye Yüz Yılı diye ifade ettiğimiz ülkemizin ve milletimizin önümüzde ki asrına dair hayallerimiz, vizyonlarımız, hedeflerimiz için kritik bir tercihin arifesindeyiz. Bizi girdiğimiz hiçbir mücadelede yalnız bırakmayan milletimizin bu defada desteğiyle yanımızda yer alacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı