Gazete Vatan Logo

Cinayet referans oldu!..

İnanılır gibi değil! Dilara’nın rögara düşerek öldüğü Tavukçuderesi projesini yürüten MVM, 2 yıl ihale yasağı almıştı ama...

Geçen şubatta 5 yaşındaki Dilara’nın üzeri karton kaplı rögara düşerek öldüğü Tavukçuderesi projesini yürüten MVM şirketinin yetkilileri, 2 yıl ihale yasağı almıştı. Ancak şirket ihale almanın yine yolunu buldu

Yeni şirketin adı KBT Kanal. Ortakları MVM’nin de yetkilileri olan KBT, 17 Ağustos’ta İSKİ’den 13.6 milyon YTL’lik bir ihale aldı. Üstelik iş bitirme belgesi olarak da küçük Dilara’nın öldüğü Tavukçuderesi projesi gösterildi

5 yaşındaki Dilara Dumrul, 27 Şubat 2007’de İSKİ’ye ait İstanbul Bahçelievler’deki Tavukçuderesi şantiyesinde, üstü kartonla kapatılan rögar çukuruna düşerek hayatını kaybetti. Bu olayın ardından Dilara’nın ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle İSKİ’nin Tavukçuderesi ıslahını yapan MVM firması, taşeron Güntek ve İSKİ idarecileri hakkında hukuki süreç başladı. Savcılık, MVM’nin sahibi Bilal Şahin, şirket yöneticisi Osman Şahin, MVM’nin taşeron şirketi Güntek İnşaat’ın sahibi Ömer Adnan Kaya, şantiye şefi Yunus Naci Ozanlı, inşaattan sorumlu teknik müdür Erol Balcı ve İSKİ’de kontrol mühendisi olarak görev yapan Mehmet Erbaş ile Ali Albayrak hakkında ’Taksirle adam öldürme’ iddiasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi.

Yeni şirketle yola devam

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi de MVM firmasının İSKİ’yi zarar uğrattığı gerekçesiyle kamu ihalelerinden yasaklanması talebinde bulundu ve Kamu İhale Kurumu tarafından MVM’ye 2 yıl ihale yasağı getirildi. Ancak VATAN, bu yasağa rağmen MVM’nin farklı bir şirket kanalıyla tekrar İSKİ’den ihale aldığını ortaya çıkardı. Bu şirketin adı KBT Kanal. Aslında 2005 yılında kurulan şirketin ortaklık yapısı, 2007 ağustosunda büyük bir değişime uğruyor. Zira KBT Kanal’ın büyük hissedarı, Şemsi Akbulut ve Dilara davasında hapse girip yargılanan Ömer Adnan Kaya. MVM’nin taşeronu Güntek’in de sahibi olan Kaya, geçen ağustosta hisselerini olduğu gibi 5 yeni ortağa devrediyor. Akbulut ise ortaklıktan ayrılıyor.

Sermaye bin kat artırıldı

Bu 5 yeni ortağın da ihale yasaklı MVM’yle halen süren bağları var. Ancak hepsinin ismi temiz. Yani Dilara davasında adları hiç geçmiyor. Yeni ortaklık yapısında yüzde 51 hisse aynı zamanda MVM’nin inşaat müdürü olan Ali Demirci’ye geçiyor. 3 Ağustos 2007 tarihli resmi gazetede şirketin sermayesi de 5 bin YTL’den 5 milyon YTL’ye çıkartılıyor. Yani sermaye yapısı bir günde bin kat artırılıyor.

MVM’yle aynı caddeye taşındı

3 Ağustos 2007 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi incelendiğinde KBT Kanal firmasının adres değişikliğine de gittiği ortaya çıkıyor. İstanbul Bulgurlu’da faaliyet gösteren firma, Üsküdar Kısıklı Alemdağ Caddesi No: 2 Daire 3’e taşınıyor. Yasaklanan MVM firması da aynı caddede Hanımseti Sokak’ta faaliyet gösteriyor. Şirket, yeni ortak yapısıyla İSKİ ihalesine ise ilk kez 17 Ağustos 2007 tarihinde giriyor. Ve Avrupa Yakası 1. Kısım Dere Geçiş Yapımı ihalesini en düşük teklif 10 milyon 223 bin YTL olmasına rağmen 13 milyon 663 bin YTL teklifle kazanıyor.

İş bitirme belgesi Tavukçuderesi

Peki yeni kurulan bir firma İSKİ’den nasıl ihale alabilir? Bir firmanın ihale alabilmesi için ya kurum davetiyesi olması gerekiyor ya da ‘iş bitirme belgesi’ bulunması gerekiyor. KBT Kanal’ın aldığı Avrupa Yakası 1. Kısım Dere Geçiş Yapımı ihalesi açık ihale olarak yapıldı. Bu yüzden KBT Kanal iş bitirme belgesi göstermek zorunda kaldı. İş bitirme belgesi olarak da Ali Demirci’nin MVM firmasında yaptığı ‘denetleme işleri’ gösterildi. Bu işlerin de içinde küçük Dilara’nın ölümüne neden olan Tavukçuderesi projesi de yer aldı. Yani yasaklı MVM hem yasağı delmenin yolunu buldu hem de yasağa neden olan projeyi referans olarak göstermiş oldu!

HEPSİ SERBEST, DAVA SÜRÜYOR

Bahçelievler’de annesiyle birlikte yürürken rögara düşerek yaşamını yitiren 5 yaşındaki Dilara Dumrul’un ölümünün ardından başlatılan soruşturma kapsamında, taşeron şirket Güntek Mühendislik’in yöneticisi Ömer Adnan Kaya ve şantiye şefi Yunus Naci Ozanlı tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Bir süre sonra Kaya ve Ozanlı tahliye oldu. Ancak sanıklar Ozanlı, Kaya, Topograf görevlisi İbrahim Hakkı Kızıl, MVM’nin sahibi Bilal Şahin, yetkililerden Osman Şahin, teknik müdür Erol Balcı ile İSKİ genel müdürlüğünde görevli kontrol amirleri Mehmet Erbaş ve Ali Albayrak hakkında “taksirle öldürmek” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasının istendiği dava hala sürüyor.

Yeni şirketin ortakları MVM’yle bağlantılı

Ali DEMİRCİ: Yeni şirket KBT Kanal’ın genel müdürü ve yüzde 51 hissedarı.

Yasaklı şirket MVM’nin inşaat müdürü.

Ömer Adnan KAYA: KBT’nin eski sahibi. Aynı zamanda MVM’nin taşeron şirketi Güntek İnşaat’ın sahibi olduğu için Dilara davasından hapis yatıp yargılanmaya başlayınca KBT’deki hisselerini Ali Demirci, Ali Çalık, Kadir Tolga Erpınar, Ferit Yağan ve Ramazan Divleli’ye devretti.

Ali ÇALIK: Yeni KBT Kanal’ın ve aynı zamanda yasaklı MVM’nin ortağı.

Kadir Tolga ERPINAR: Yeni KBT’nin ortağı, MVM’nin ise ortağı ve şantiyeler şefi.

Ramazan DİVLELİ: KBT’nin ortağı, MVM’nin İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Uzmanı.


Haberin Devamı