Gazete Vatan Logo

CHP'li başkana 185 yıl hapis istemi!

İZMİR’in Çeşme İlçesi’ne bağlı Alaçatı Beldesi Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Dalgıç ve 35 kişi hakkında, örgüt kurma ve ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine başlandı. 185 yıl hapis cezası istenen Dalgıç, suçlamaları kabul etmedi, "Alaçatı gelişen bir bölge. Ben de Alaçatı’yı güzelleştirmek için elimden geleni yasalar çerçevesinde yaptım" dedi.

Alaçatı Jandarma Komutanlığı’na, 2008 yılında gelen telefon ihbarıyla Alaçatı Belediyesi yakın takibe alındı. O dönem çok sayıda operasyona imza atan eski Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla, bir yıl sonra, 2009’da Alaçatı Belediyesi’ne yönelik olarak "Fare Kapanı’ adı verilen operasyon gerçekleştirildi. Jandarma Belediye, Başkan Muhittin Dalgıç’ın villası, 80 ev ve işyerine baskın yaptı. Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’la birlikte, meclis üyeleri, bürokratlar, işadamları, turizmciler ve esnafın da aralarında bulunduğu 41 kişi ’ihaleye fesat karıştırma’, ’rüşvet ve yolsuzluk’ suçlamalarıyla iddiasıyla gözaltına alınıp, Adliye’ye sevk edildi.

Zanlılardan, aralarında Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın da bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Tutuklamalara yapılan itiraz üzerine 10 gün sonra Başkan Dalgıç da dahil olmak üzere 6 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz’ün hazırladığı 77 sayfadan oluşan iddianamede Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile birlikte toplam 36 sanık suçlandı. İddianamede, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç hakkında, "tehdit, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, mala zarar vermek ve kıyı kanununa muhalefet etmek’ suçlarından ve bazı suçları birden fazla işlediği iddia edilerek, toplam 185 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede sanıkların, yeşil alan olarak ayrılan yerlere kendileri ve akrabalarının kaçak olarak inşaat yaptıkları, ticarethane açtıkları ve haksız gelir elde ettikleri, kendi akrabalarına ve Alaçatılı vatandaşlara öncelik tanıdıkları, belediyenin alması gereken harçları almadıkları, belediyeye ait iş makinelerini özel işlerde kullanılmasını sağladıkları, Port Alaçatı Projesinde denizi doldurarak kıyı kenar çizgisinin yeniden dolgu yapılan yere göre belirlenmesinin sağlandığı önesürüldü. İddianamede Başkan Dalgıç’ın Alaçatı Venedik Evleri’ni yapan şirketin yönetim kurulu başkanı olduğu, bu evlerin yapılması ve ihalelerinde usulsüzlükler olduğu, başkan Dalgıç’a ait değeri 1.5 miyon TL’yi bulan evinin bulunduğu ve bu proje kapsamında usulsüzlüklere göz yumulması için makam aracı alındığı iddia edildi. Ayrıca Belediye’deki emlak şefi M.G.’nin belediyede 15 yıldır çalıştığı ve çok zengin olduğu, aldığı maaş ile serveti arasındaki orantısızlık bulunduğunun tespit edildiği yer aldı.

10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmaya hakkkında 185 yıl hapis cezası istenen Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile tutuksuz yargılanan diğer 35 sanık ve avukatları katıldı. Sanık avukatları mahkemenin görevsiz olduğunu önesürüp itiraz etti, mahkeme bu isteği reddetti.
Duruşmada ifade veren Muhittin Dalgıç, suçlamaları kabul etmedi. Dalgıç, "Ben örgüt kurmadım. Yapılan tüm ihaleler yasaldır. Alaçatı gelişen bir bölge. KİK’e başvurmadan hiç bir ihale yapılmadı. Evraklara bakıldığında hiç bir itiraz ve şikayet gelmediği görülecektir. Alaçatı girişinde belediye ait 22 derme çatma işyeri vardı. Kiracılarla anlaşıp, buraları yıktık. Daha sonra burada 34 dükkan yaptık. İlk olarak dükkanları eski kiracılara vermek için teklifte bulunduk. 12 eski kiracı gelip anlaşma yaptı. Daha önce kiralar yıllık 2 bin liraydı. Daha sonra 18 bin liraya buraları kiraya verdik. Amacımız burada kamuyu korumaktı.

Cebimize beş kurş para girmedi. Belediye olarak kıyı kenar çizgisi çizme yetkimiz yok. 1992 yılında Bayındırlık Bakanlığı kenar çizgiyi belirlemiştir. Denizi de doldurmadım. Benim amacım sadece Alaçatı’nın bir yere gelmesini sağlamaktır. Bunları yaparken yasalar çerçevesinde hareket ettim. İmarla ilgili her belediye de olduğu gibi aykırılıklar olabilir. Yetişebildiklerimize müdahale ettik. Bu konuda açtığımız davalar da var. Alaçatı Port’ta usulsüzlük yoktur. 8500 nüfusa sahip bir belediyeyiz. Üç kuşaktır birlikte yaşıyoruz. Herkes bir birini tanır" dedi.

Diğer sanıklarda üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Duruşma ertelendi.

Haberin Devamı