Gazete Vatan Logo

CHP 35 ilde vekil çıkaramadı

CHP 35 ilde vekil çıkaramadı

CHP, resmi olmayan sonuçlara göre, geçerli oyların 12 milyon 108 bin 801'ini alarak, yüzde 25,31 oy oranı ile 134 milletvekili çıkardı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2011 seçimlerinde 11 milyon 155 bin 972 oy alarak 135 milletvekili çıkaran CHP, 7 Haziran'daki milletvekili genel seçiminde yüzde 24,95 oy oranı ile 132 milletvekili kazanmıştı.

CHP, 1 Kasım seçimlerinde ise resmi olmayan sonuçlara göre 12 milyon 108 bin 801 oy alarak yüzde 25,31'le milletvekili sayısını 134'e çıkardı.

7 Haziran'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir 2. Bölge 2. sıradan, eski Genel Başkan Deniz Baykal Antalya 2. sıradan milletvekili oldu. Kılıçdaroğlu ve Baykal, 1 Kasım'da da aynı seçim bölgelerinden Meclis'e girdi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, CHP'nin 9 milletvekili çıkardığı İstanbul 3. Bölge'de 10. sıradan aday gösterilen MYK üyesi Seyhan Erdoğdu ile CHP'nin eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, parlamentoya giremedi.

MYK üyelerinden Selin Sayek Böke İzmir'den, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, Yakup Akkaya, Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata, Enis Berberoğlu İstanbul'dan, Tekin Bingöl ve Haluk Koç Ankara'dan, Veli Ağbaba Malatya'dan, Bülent Tezcan Aydın'dan ve Faik Öztrak Tekirdağ'dan milletvekili seçildi.

Haberin Devamı

CHP'nin Grup Başkanvekilleri Engin Altay İstanbul, Levent Gök Ankara, Özgür Özel de Manisa'dan yeniden milletvekili oldu.

En düşük oy Şırnak'tan

CHP, 7 Haziran seçimlerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli ile Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Yozgat'ta milletvekili çıkaramamıştı.

Parti, dünkü seçimde Niğde, Ardahan ve Tunceli'den birer vekil çıkardı ancak Erzincan'daki 1 vekilliği kaybetti. Böylece vekil çıkartılamayan il sayısı 35 oldu.

Haberin Devamı

CHP, 7 Haziran'da olduğu gibi en düşük oyu yüzde 1,48 ile Şırnak'tan aldı.

1 Kasım seçimlerinde, Tunceli'de ön seçim sonucunda aday gösterilen Gürsel Erol ile Ardahan adayı eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz milletvekili oldu.

CHP, 7 Haziran'da milletvekili çıkardığı Erzincan'da ise bu seçimde aynı başarıyı gösteremedi, 7 Haziran'da 2 milletvekilliği kazandığı Ordu'da ise milletvekili sayısı bire indi.

CHP'den 20 kadın vekil parlamentoda

CHP'den 7 Haziran'da İstanbul 2. Bölge 1. sıradan milletvekili olan Ermeni asıllı Selina Doğan da yeniden seçilen isimler arasında yer aldı. CHP'nin Roman kökenli tek adayı Özcan Purçu da resmi olmayan sonuçlara göre İzmir 1. Bölge 5. sıradan milletvekili seçildi.

1 Kasım seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre 20 kadın aday parlamentoya girdi.