Gazete Vatan Logo

Charlie Hebdo'dan Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatür

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, Ocak 2015'te başkent Paris'te düzenlenen terör saldırılarına ilişkin yarın başlayacak yargılama öncesinde yine Hz. Muhammed'i konu ederek hakaret içeren karikatürler yayımladı. Peki, Charlie Hebdo'dan saldırısı ne zaman oldu? İşte Charlie Hebdo Hz. Muhammed'e hakaret karikatürü ile ilgili detaylar...

Charlie Hebdo'dan Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatür

Derginin paylaşılan kapağına göre, yarın yayımlanacak bu haftaki sayıda yer alan karikatürde Hz. Muhammed'e ithafen "Aptallar tarafından sevilmek zordur." cümlesi yer aldı. Karikatürde "Muhammed köktencilerle uğraşıyor." ifadesine yer verildi.

Kapakta ayrıca 2005'te Danimarka'da yayın yapan Jyllands-Posten gazetesi ve 2006'da Charlie Hebdo dergisi tarafından yayımlanan Hz. Muhammed'e hakaret içerikli 12 resim bulunuyor. Görsellerin altında ve üstünde ise büyük puntolarla “Hepsi bunun için miydi?” ifadesi yer alıyor.

Dergiden yapılan açıklamada, saldırılara ilişkin yarın başlayacak yargılama öncesinde bu karikatürü yayımlamanın önemli olduğu savunuldu.

Dergide, Ocak 2015'te saldırılardan önce ve sonra Hz. Muhammed'i konu eden hakaret içerikli karikatürler yayımlanmıştı.

CHARLIE HEBDO SALDIRISI NE ZAMAN OLDU?

Paris'te 7 ve 9 Ocak 2015'te Charlie Hebdo dergisine ve bir Yahudi marketine düzenlenen saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırganlar polisin operasyonuyla öldürülürken, saldırıları terör örgütü el-Kaide üstlenmişti. Saldırılarla ilgili yarın başlayacak davada 14 kişi yargılanacak.

Haberin Devamı

CHARLIE HEBDO DERGİSİ HAKKINDA

Fransa'da terör saldırısının hedef olan mizah dergisi Charlie Hebdo, 1970'den beri yayın hayatında.
Dergi, tüm dünyaya adınıysa 2006'da Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayımlayarak duyurdu. Derginin, ilk defa bir Danimarka gazetesinin bastığı karikatürleri yayınlaması başta Fransa'da yaşayanlar olmak üzere tüm Müslümanların tepkisini çekti. Charlie Hebdo’nun müdürü eleştirilere “Şok olmaktan korkanlar Charlie Hebdo’yu satın almasın” diyerek cevap verdi.
Dergi, 2011 yılındaysa yine Hz. Muhammed'i hicveden bir karikatür bastı. Bunun ardından derginin Paris'teki merkezi molotof kokteylli saldırıya uğradı. İnternet sitesi hack'lendi. Karikatüristleri ölüm tehditleri aldı. Dönemin Başbakanı Fransua Fillon dergiye destek çıktı.
Müslüman dünyasında Hazreti Muhammed'in karikatürünü yayınlayarak ismini duyuran dergi, Fransa'da ise hemen hemen her konudaki eleştirel yaklaşımıyla biliniyor. Kendi tanımlamalarına göre 'Aşırılıklara yöneltilen eleştiriler'le tanınan dergi, Yahudilik ve Hristiyanlıkla ilgili de mizahi çizimlere yer veriyor. Papa da dahil, ülke ve dünya siyasi figürleri derginin eleştirilerinden nasibini alırken, son kapakta ise, Fransa'daki İslamofobinin savunucularından Michel Houellebecq'e yönelik eleştiri yer almıştı.
Eylül 2012'deyse Charlie Ebdo dergisi yine Hz. Muhammed'i hicveden bir karikatür yayımladı. İslam karşıtı bir filmin tüm dünyada tepki topladığı dönemde derginin böyle bir adım atması dikkat çekti. Dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Laron Fabiyus ise dergiyi yangına körükle gitmekle suçladı. Mizah dergisi, merkezine yönelik saldırıdan kısa bir süre önce resmi Twitter hesabından IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'yle bir karikatürü paylaştı. Karikatürde "Herkese sağlık dolu bir yıl diliyorum" ifadesi yer alıyordu.
45 binlik trajı olan dergi, sadece İslam’ı değil Hristiyanları ve politikacıları da hicvediyor. Dergideki karikatüristler genelde takma isimler kullanıyor.
Charlie Hebdo'nun kurucaları, aslında ilk olarak 1960'lı yıllarda Harakiri ismiyle bir dergi çıkarıyordu. Ancak dergi, Fransa cumhurbaşkanı Charles De Gaulle'ün ölümünü hicvedince tepkilerin odağında kaldı ve bir süre sonra yasaklandı. Bunun üzerine Harakiri'yi çıkaranlar, 1970'te Charlie Hebdo ismiyle yeni bir dergi yayımlamaya başladı.
Charlie Hebdo, kaynak sıkıntısı nedeniyle 1981'de 10 yıllığına yayın hayatına ara verdi.
Derginin Paris'teki binasına 7 Ocak 2015'te gerçekleşen silahlı saldırıda aralarında dergi editörü Stéphane Charbonnier ve 7 çizerin de bulunduğu, toplam 12 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştır. Dergi, ocak ayındaki saldırı sonrası yayımlanan sayıların satışından ve bağışlardan yaklaşık 30 milyon avro gelir elde etmişti. Derginin yazarlarından Laurent Leger, yazı işleri toplantısında 11 çalışanla bir araya gelerek toplanan gelirlerin eşit paylaşımı için bir topluluk kurduklarını bildirmişti.
Terör saldırısında hayatını kaybeden Charb’ın hisselerinin paylaşım konusu yapılması dergi yönetiminde anlaşmazlığa sebep olmuştu. Charb’ın eski eşi Jeannette Bougrab ise çizer Luz’e "gaspçı" suçlamasında bulunmuştu.
Dergi, 2016 İtalya depremi'nde yaklaşık 300 kişinin ölmesini "İtalyan usulü deprem" başlığıyla karikatürize etmiş ve depremde ölen ve yaralananları makarna çeşitlerine benzetmiştir. Derginin bu sayısında kanlar içinde gözüken birisini "domates soslu penne makarna", diğerini "penne graten", ve enkaz altında kalmış insan bedenlerini ise "lazanya" başlığıyla sundu. Bu sunuş sosyal medyada tepki çekti ve dergi ırkçılık yapmakla suçlandı. Dergi daha sonra "İtalyanlar" başlıklı bir karikatür daha çıkartarak "Evlerinizi inşa eden Charlie Hebdo değil, mafyaydı" yazdı.

Haberin Devamı