Gazete Vatan Logo

Çeçenistan nerede (haritası), nüfusu kaç? Çeçenistan’nın dini ne, Çeçenler Müslüman mu, ordusunun gücü nasıl?

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldıra yönelik yeni bir gelişme yaşandı. Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Muhammed Kadirov önderliğindeki Çeçen ordusu Ukrayna sınırına gidiyor. Rus ordusunu destekleyen Çeçen ordusu saldırı öncesinde sayıları on binleri bulan askerleriyle birlikte namaz kılıp dua etti. Gelişmelerin ardından, Çeçenistan nerede, haritası? Çeçenistan’ın dini ne, Çeçenler Müslüman mı, nüfusu kaç? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Çeçenistan nerede (haritası), nüfusu kaç? Çeçenistan’nın dini ne, Çeçenler Müslüman mu, ordusunun gücü nasıl?

Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Muhammed Kadirov, Rus ordusunun yaptığı askeri harekatı desteklemek için Çeçenistan ordusunu Ukrayna sınırına gönderiyor. Ukrayna'ya gidecek askerlerin önünde slogan atan Kadirov, "Zelenski, Putin'i arayıp özür dilesin" çağrısında bulunurken, gurup saldırı öncesi ordunun topluca namaz kılıp dua etti. Peki, Çeçenistan nerede, Müslüman mı? Çeçenistan haritası, nüfusu ve dini ile ilgili merak edilenler…

ÇEÇENİSTAN NEREDE?

Kuzey Kafkasya'nın doğu kesiminde, kısmen Doğu Avrupa'da yer alan Çeçenistan, neredeyse her tarafı Rusya Federal toprakları ile çevrilidir. Batıda Kuzey Osetya ve İnguşetya, kuzeyde Stavropol Krayı, doğuda Dağıstan ve güneyde Gürcistan ile sınır komşusudur. Başkenti Grozni'dir.

ÇEÇENİSTAN HARİTASI

 

ÇEÇENİSTAN NÜFUSU KAÇ?

Kuzey Kafkasya'da, Hazar Denizi'ne 100 kilometre (62 mi) uzaklıkta bulunan Çeçenistan'da nüfus (2010 itibarıyla) nüfusu 1.268.989 kişidir.

2010 Sayımı itibarıyla, Çeçenler 1.206.551 kişi ile cumhuriyet nüfusunun %95,3'ünü oluşturmaktadır. Diğer gruplar arasında Ruslar (24.382 kişi ile %1.9'u), Kumuklar (12.221 kişi ile %1'i), İnguşlar (1.296 kişi ile %0.1'i) ve her biri toplam nüfusun %0,5'inden azını oluşturan daha küçük gruplar yer almaktadır. Eskiden sadece Grozni'de yaşayan 15.000 civarındaki Ermeni nüfusu, birkaç aileye kadar küçülmüştür.

Haberin Devamı

Rusya Federasyonu'nun federal bölgelerinden biri olan Çeçenistan ya da resmî adıyla Çeçen Cumhuriyeti'nin yüz ölçümü 17.500 km² olarak kabul ediliyor.

ÇEÇENİSTAN MÜSLÜMAN MI, ÇEÇENLERİN DİNİ NE?

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti iki bölüme ayrıldı: İnguşetya Cumhuriyeti ve Çeçen Cumhuriyeti. Çeçen Cumhuriyeti, bağımsızlık arayan İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'ni ilan etti. Rusya'ya karşı gerçekleştirdiği Birinci Çeçen Savaşı'nın ardından Çeçenistan, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti olarak fiilen bağımsızlık kazandı. İkinci Çeçen Savaşı sırasında Rusya Federasyonu kontrolü yeniden sağlandı. O zamandan beri sistematik bir yeniden yapılanma ve yeniden inşa süreci yaşansa da ülkenin dağlık kesimlerinde ve güney bölgelerinde 2019 yılına kadar düzensiz çatışmalar devam etti.

Haberin Devamı

İslam dini 16. ve 19. yüzyıllar arasında Çeçenistan'da yayıldı. Çeçenlerin çoğunluğu Müslüman'dır. Sünni İslam'ın Şafii mezhebine bağlıdırlar, lakin yaygın olan inanç, Müridizm olarak adlandırılan tasavvuf anlayışıdır.