Gazete Vatan Logo

Çarşı kararı: Hiyerarşi değil arkadaşlık var!

Gezi eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan Çarşı grubu üyesi 35 kişinin beraati ile ilgili kararın gerekçesinde, grup üyeleri arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığı belirtildi.

Çarşı kararı: Hiyerarşi değil arkadaşlık var!

Gezi eylemlerinde Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ni işgal etmeye çalıştıkları iddiasıyla yargılanan Çarşı grubu üyesi 35 kişi ‘darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü’ suçlamalarından beraat etmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza mahkemesi dün gerekçeli kararını açıkladı.

Gerekçeli kararda sanıkların tamamının, Çarşı taraftar grubu diye kendilerini isimlendirdiklerini ve aralarında arkadaşlık ilişkisi dışında hiyerarşik yapı, görev dağılımı, organizasyon şeması, maddi kaynakları, silah mühimmatı, gizlilik esasları bulunmadığı, legal sosyal etkinlikler dışında her hangi bir illegal faaliyet içinde de olmadıkları belirtildi.

Suçlamalar dayanaksız

Mahkeme terör örgütü suçu yüklenen sanıklara ilişkin ne şekilde silahlı terör örgütü kurduklarına, sanıkların hangilerinin yönetici, hangilerinin üye olduğu, ne tür yönetsel faaliyetlerde bulundukları, üyelerinin kimler oldukları, aralarındaki hiyerarşik yapı, görev dağılımı, faaliyet organizasyon şeması, silahlı terör örgütünün amacı ve bu amaç için kullandığı araçlar, maddi kaynakları, örgüte özgülenen silah, işbölümü, gizlilik esasları gibi terör örgütlerini teşkil eden somut olgu ve veriler tespit edilemediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Darbe suçlamasına ilişkin ise sanıkların darbe amacına yönelik plan ve organizasyon dahilinde hareket ettiklerine ve suçun maddi ve manevi unsurları ile sanıkların kastlarının, bu suça yöneldiğine dair, her türlü şüpheden uzak, yeterli, kesin ve somut olgular bulunmadığına dikkat çekti. Mahkeme ayrıca dosyada bulunan telefon görüşme tapelerinin usule uygun alınmadığını bu nedenle tapelerin yasak delil nitelikte olduğunu belirtti.