Gazete Vatan Logo

Canavar Mert için yürümüş! Başsağlığı dilemiş

Canavar Mert için yürümüş! Başsağlığı dilemiş

Küçük Mert’in amcası Vedat Aydın, yeğeninin katili Aykut Balk ile ilgili olarak “O hırsızın tekiydi, kimse sevmezdi. Dükkanımızdan bir an önce gitsin diye ona yalan söylerdik” dedi.

Kars’ta kaçırılıp tecavüz edilip, boğularak öldürülen 9 yaşındaki Mert Aydın’ın katili Aykut Balk’ın kendi akrabaları arasında da sevilmediği ortaya çıktı. Aykut Balk ile hiçbir ticari ilişkisinin olmadığını söyleyen Mert Aydın’ın amcası Vedat Aydın: “O şahıs bazen telefon bakmaya geliyordu. Onun yanına yaklaşmaktan çekiniyorduk. Kimse sevmezdi onu itici birisiydi. Onunla zaten hiç kimse alışveriş yapmıyordu alışveriş yapmaktan çekinirdi” diye konuştu.



‘Gitsin diye yalan söylerdik’

Zanlı Aykut Balk’ın kontör yüklemek için dükkana geldiğini söyleyen amca Vedat Aydın şöyle devam etti: “Telefon bayimize 15-20 günde bir gelir kontör yükletmek isterdi, sistemde arıza var derdik. Dükkandan gitsin diye yalan söylerdik. Sıkıntılı birisi zaten hırsızdı. Akli dengesi yerinde olmadığı söyleniyor. Bu şahsın akli dengesi yerinde yoksa askerliği nasıl yaptı, nasıl ehliyeti var, ailesine neden zarar vermiyor? Bunlara inanmıyorum. Zanlının ağabeyim ile ticaret yaptıklarını söylediler ağabeyimin arabası yok hiç olmadı ki ticaret yapsınlar.”



‘Mert aklı başında bir çocuktu’

Mert ile zanlı Aykut Balk arasında konuşma geçmediğini söyleyen amca Aydın: “Mert ile o şahsın birbirini tanıdığını sanmıyorum. Dükkanda hiç muhabbetleri olmadı. Yeğenim Mert 9 yaşındaydı ama yetişkin birisi gibiydi. Aklı başında bir çocuktu. Herkes onu çok sever burada bütün esnaflar onu tanır. Ama o hiç kimseyle konuşmazdı. Kimseyle samimi olmazdı. Nasıl kandırmış yeğenimi bilmiyoruz. Yeğenimin arkasından bakardım araba çarpmasın diye ondan korkardık burada bu tür olayların olacağını hiç düşünmedik hiç olmadı da” dedi.



KARS EMNİYET MÜDÜRÜ

‘Askerde tecavüze uğramış’

Zanlının ifadesinde askerlik görevini yerine getirirken 3 kişinin tecavüzüne uğradığı yer aldığını söyleyen Kars Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, “Zanlının cep telefonundaki bilgileri inceliyoruz. Verdiği ifadede Diyarbakır Hani’de askerliğini yaparken 3 kişinin tecavüzüne uğradığını ve hava değişimi sebebiyle de erken terhis olduğunu söylemiş” dedi. Zanlı ve zanlının ailesiyle hiçbir ticari ilişkisinin olmadığını söyleyen acılı baba Yolcu Aydın ise “Zanlıyla ve ailesiyle herhangi bir ticari ilişkim olmadı. Sadece dükkandan kontör alırdı. Benim dükkanım caddenin en işlek yerinde birçok kişi geliyor. Sadece bir kere telefon aldı. Kendisini şahsen tanımıyorum. Sadece babam yani büyüklerimiz babalarını isim olarak tanıyormuş. Onun haricinde herhangi bir tanışıklığımız yok” diye konuştu.



2 ay önce de 1 kızı alıkoymuş

Mert Aydın’ın katil zanlısı Aykut Balk’ın 2 ay önce de 15 yaşındaki bir kız çocuğunu alıkoyduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili mağdur kızın avukatından alınan bilgiye göre, olay şöyle gelişti: Kars’ta yaklaşık 2 ay önce mahallede gördüğü kız çocuğunu sözlü olarak taciz eden zanlı Aykut Balk, daha sonra mağdur kız çocuğunu otomobille kaçırarak bir evde alıkoydu. Bir süre sonra şüpheli, mağdur kız çocuğunu serbest bıraktı. Kız çocuğunun ailesin davacı olması üzerine Balk, jandarma tarafından yakalanarak emniyete teslim edildi. Burada Balk’ın kız çocuğuna taciz ya da tecavüz etmediği gerekçe gösterilerek ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Balk, hakkında ‘kız kaçırma’ iddiasıyla başlatılan soruşturma sürüyor.

Aileden geriye asılı çamaşır kaldı

Mert Aydın’ın katili Aykut Balk’ın ailesi güvenlik gerekçesiyle Kars’ı terk ederken, geriye ipte asılı çamaşırları, tavukları ve kümesteki yumurtaları kaldı. Polis, yakınları 3 aileyi daha yanlarına alıp Kars’ı terk eden zanlının ailesinin evinin çevresinde 24 saat nöbet tutuyor. Kars’ta yaşayan tanıdıklarını arayan zanlının yakınlarının Kars’taki yakınlarını arayıp “Aykut hepimizin hayatını kararttı. Çektiğimiz çileye bakın. Yollarda sürünüyoruz. Nereye yerleşeceğimiz belli değil. Perişan olduk” dedikleri öğrenildi. Öte yandan Kars’ın dört bir yanına, cinayet şüphelisi Aykut B.’nin yakalanması nedeniyle teşekkür afişleri asıldı. Bu arada kent merkezindeki mobese sistemi bakımdan geçirilirken, yekliler kentteki mobese kameralarının artırılacağını söyledi.

Polisin faili bulması için basını yanıltması etik mi?

Küçük Mert’in katilini yakalamak için Kars Emniyet Müdürlüğü’nün medyaya bilerek yanlış bilgi verdiği ve bu sayede şüphelinin rahatlayıp Erzurum’dan Kars’a dönünce yakalandığı öne sürülmüştü. Polisin, zanlıyı yakalamak için izlediği bu yöntem konusunda uzman gazetecilerin görüşlerine başvurduk:

Haklı olabilirler ama...

- Atilla Serter (Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı): “Emniyet kendi açısından baktığında haklı olabilir. Sonuca ulaşmak ve katilin kaçma ihtimalini ortadan kaldırmak için bu tür taktikleri uygulayabilir. Ancak medyanın bu tip olaylardaki duyarlılığı asla kötüye kullanılmamalı. Medya da bundan sonra hassas olaylarda Emniyet’e acabalarla yaklaşır, vatandaş da aynı şekilde. Katilin bulunması için uygulanan taktiğin açıklanmaması gerekirdi, sonuca ulaşmak doğru olabilir ancak yöntemin deşifre edilmesi bundan sonraki süreçte medyaya da, kamuya da zarar verir.”

Bu taktik bir suçtur

- Ragıp Duran (Akademisyen-Gazeteci): “Gazetecilerin temel görevi haberinin sağlamasını, denetlemesini yapmaktır. Emniyetin ise böyle bir hakkı yok. Bu taktiği itiraf etmesi ise ayrı bir olay, kendi suçluluğunu da açıklaması gibi bir şey. Aynı zamanda medya aldatılmış durumda. Emniyet zaman zaman buna benzer olaylarda medyadan sessizlik, yayın yapmama isteyebilir ancak yanıltıcı taktikler uygulaması bir suçtur.”

Haberin Devamı