Gazete Vatan Logo

Çakıcı-Yiğit görüşmesi bilgisi iletildi!

Başesgioğlu, Çakıcı ve Yiğit arasındaki telefon konuşmalarının yasal mahkeme izni ile dinlenildiğini ve bu bilginin kendilerine de geldiğini belirtirken, "Bu görüşme trafiğini anlatan notları Başbakana ilettik" dedi

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın dün Yüce Divan'da görülen duruşmasında ilginç gelişmeler yaşandı. Dönemin İçişleri Bakanı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun tanık olarak verdiği ifadede Yılmaz'ın önceki ifadeleriyle çelişen bilgiler vermesi sanıkları zor durumda bıraktı. Başesgioğlu'na Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan yazılan ve Başbakanlık'ta kaybolan yazının İçişleri Bakanlığı'na ulaşıp, ulaşmadığı soruldu. Başesgioğlu, kendisine ulaşmış herhangi bir belge bulunmadığını söyledi.

Başesgioğlu, Yüce Divan Başkanı Tülay Tuğcu'nun soruları üzerine Mayıs-Haziran ayında kendisine gelen bilgi-istihbarat notlarında bir organize suç örgütü liderinin (Alattin Çakıcı) Türkbank ihalesi ile ilgilendiği bilgisinin yer aldığını söyledi. Bu bilgi notlarının dönemin Başbakanı Yılmaz'a da gittiğini anlatan Başesgioğlu, Yılmaz'ın "ihalede şaibe olmaması için herkesin dikkatli olması gerektiği yolunda" talimat verdiğini kaydetti. Başbakan Yılmaz'ın kendisine Çakıcı'nın Türkbank ihalesine olan ilgisinin araştırılması konusunda herhangi bir talimat vermediğini, ancak MİT ve Emniyet'e bu konuda talimat verdiğini duyduğunu aktardı. Başesgioğlu, Çakıcı ile Korkmaz Yiğit arasında 21 Mayıs 1998'deki telefon görüşmelerinden haberi olup olmadığı sorusuna yanıt verirken "Telefon görüşmesinden haberim vardı. Mayıs-Haziran ayında gelen bilgi notlarında bu telefon görüşmesinin içeriği anlatılıyordu. Bunun içeriğini sayın Başbakan'a da sunduk. Zaten bu bilgi notları kendisine de geliyordu" dedi.

Yılmaz'ın avukatı Mayıs-Haziran aylarındaki bilgi notları ile 21 Mayıs 1998 tarihindeki telefon görüşmesinin bir ilgisinin olmadığını belirterek, "Tanığın bu yöndeki değerlendirmesi somut duruma oturmuyor. Çünkü bilgi notları genel değerlendirme içeriyordu" itirazını yöneltti.

Haberin Devamı