Gazete Vatan Logo

Büyük gurur!

Dünyada kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren ekipte yer alan Prof. Dr. Münire Erman Akar, bu kez İsveç’te bir ilke imza attı. Akar, Gothenburg Üniversitesi’nde rahim nakil yaptı

Akdeniz Ünievirsitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen başarılı organ nakli operasyonları tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Çok sayıda başarılı operasyona imza atan ekip en son 23 yaşındaki Derya Sert’e kadavradan rahim nakli gerçekleştirdi. Bu dünyada bir ilkti. Derya Sert’in nakil sonrası hamile kalması da tıp literatürüne geçti.

2 yıl önce geldiler

Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen nakilleri yakından izleyen İsveçli tıp heyeti, 2 yıl önce Antalya’ya geldi. İsveçli uzmanlar Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münire Erman Akar ile görüş alış verişinde bulunmuşlardı.

Daha sonra ülkelerine dönen uzmanların girişimiyle Prof. Münire Erman Akar, Gothenburg Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek canlıdan rahim nakli operasyonu için İsveç’e davet edildi. Prof. Akar, geçen 29 Nisan’da İsveç’te gerçekleştirilen rahim nakli operasyonunu yürüten isimlerden biri oldu. Prof. Akar, tıpkı Derya Sert gibi doğuştan rahmi olmayan 32 yaşındaki İsveçli hastaya, annesinden alınan rahmi başarıyla nakleden doktorlar arasında yer aldı.

İngiltere’de sunum yaptı

İngiltere’de de rahim nakli çalışmaları ile ilgili bir sunum yapan Prof. Akar, VATAN’a şunları anlattı: “İsveçli tıp heyeti 10 yıldır rahim nakli çalışmaları yürütüyor. İsveç’te doğuştan rahmi olmayan 9 hastaya rahim nakli denemesi yapıldı. 29 Nisan’da 9’uncu hastaya canlıdan (annesinden) rahim nakli yapıldı. Bu operasyonda aktif olarak ben de yer aldım. Başarılı bir operasyon oldu. 8 kişiden oluşan bir ekipti. Tüm dünya gibi onlar da merakla Türkiye’deki rahim naklinin hamilelikle sonuçlanıp sonuçlanmayacağını bekliyor.”

Haberin Devamı